Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ; ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΖΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ PROTON BANK ... Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ "ΣΚΑΣΕΙ" ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ !!!

Συντάκτης: Νίκος Πάσχος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Proton, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της Ελευθεροτυπίας και την επίσημη απάντηση Βενιζέλου, όπου τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο. Καρφώνει τους πάντες ότι παρανόμησαν με πρώτη και καλύτερη τη δική του υπογραφή !!!

Προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα για το ποιος συνέταξε την απάντηση του αντιπρόεδρου αφού ομολογεί δημόσια ότι έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις! Συγκεκριμένα αναφέρει ότι
 «  Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων ο Διοικητής και ο αρμόδιος Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποφασίστηκε να διατηρήσουν, τόσο το Δημόσιο όσο και οι άλλες τράπεζες, τα επίπεδα καταθέσεών τους στην Proton. Aυτό έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Διαφάνειας για πράξεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι το νομικό πρόσωπο της τράπεζας καθεαυτό. Ιδιαίτερα δε, πρέπει να σκεφθεί κανείς τη συγκυρία της 14ης Ιουλίου στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν οι καταθέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επρόκειτο για την περίοδο ανακοίνωσης των stress test για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και βρισκόμασταν στην διαπραγμάτευση για τη διεθνή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.  Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ των μειζόνων και των ελασσόνων προκειμένου να κατανοήσει σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνει το ελληνικό Δημόσιο και το εποπτικό σύστημα σε τέτοιες περιπτώσεις».

Όπως αποκαλύπτει η Ελευθεροτυπία υπήρξε κρατική στήριξη με υπέρβαση 92 εκ ενώ η τράπεζα ειδοποίησε «για την αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ λήξης 15/7/2011» Με άλλα λόγια όχι μόνο έδωσε εντολή ο Βενιζέλος να μπουν κρατικά διαθέσιμα 100 εκ στην τράπεζα αλλά υπήρξε αδυναμία επιστροφής μεγάλου ποσού από την τράπεζα όπου ήδη είχαν παραβιαστεί οι κανόνες όσον αφορά ύψος των ορίων τοποθέτησης. Μάλιστα στο ρεπορτάζ του Μπάμπη Πολυχρονιάδη στην Ελευθεροτυπία παρουσιάσετε έγγραφο όπου  «δύο υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Δ49 που υπογράφουν στο πρακτικό της εν λόγω έκτακτης κατάθεσης των 100 εκατ. ευρώ στην Proton, που αναφέρουν ότι διαφωνούν με τη διενέργεια της έκτακτης τοποθέτησης. Πρόκειται για το διευθυντή Στ. Μαραβελάκη και τον εισηγητή Κ. Αναγνωστόπουλο που αιτιολογούν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι διαφωνούν «για τη διενέργεια της ανωτέρω έκτακτης τοποθέτησης επειδή: α) υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων) που έχει θεσπισθεί, κατά 92 εκατ. ευρώ, β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε το ποσό των 65 εκατ. ευρώ λήξης 14/7, ενώ μας ειδοποίησε για την αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ λήξης 15/7/2011 (σ.σ. από προηγούμενες καταθέσεις, όπως θα δείτε παρακάτω), γ) φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα, με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα πως η τράπεζα έχει σκάσει αλλά την «κρατάνε» με αλχημείες και παράνομες ενέργειες. 

Κλείνοντας την επιστολή του ο αντιπρόεδρος λέει:
 «Είναι συνεπώς αναγκαίο, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου  να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της τράπεζας, ανεξαρτήτως  μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν. Αυτή η στάση του Δημοσίου και των ελεγκτικών αρχών είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας  προς το καταθετικό και επενδυτικό κοινό, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία». 

Συνεπώς πάντα με τα λεγόμενα Βενιζέλου μπορούν να κάνουν τα πάντα οι τραπεζίτες ότι θέλουν αφού το δημόσιο καθαρίζει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: