Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΡΕ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ ΚΑΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ. ΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΝΑ ΦΑΜΕ SOUVLAKI ΜΕ TSATSIKI …

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και από τους κλαδικούς φορείς της μαζικής εστίασης, τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή των επαγγελματιών στην προσπάθεια μείωσης των τιμών, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ, είναι πενιχρά. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών δείχνει να αδιαφορεί - κοινώς «κάνει το κορόιδο» - ελπίζοντας να καρπωθεί τη διαφορά που προκύπτει από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες - πρόκειται για έμμεση αύξηση των τιμών στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου. Προσδοκούν να κερδίσουν ό,τι είναι δυνατόν σε μια εποχή που η ζήτηση είναι υψηλή κυρίως στις τουριστικές περιοχές.


Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Γιώργος Καβαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), έλεγε ότι ως τώρα οι επαγγελματίες που έχουν ζητήσει και πάρει το περίφημο σήμα είναι περίπου 13.000 και αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός στις επόμενες ημέρες υπολογίζει ότι ως τις 15 Αυγούστου θα ανέλθουν σε περίπου 30.000. Αν όμως ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το σύνολο των πάσης μορφής καταστημάτων μαζικής εστίασης υπολογίζεται σε 70.000, η συμμετοχή δεν θα υπερβεί το 40%. Και τούτο χωρίς να συνυπολογιστεί η «πονηριά» αρκετών οι οποίοι περίπου έναν μήνα πριν από τη δοκιμαστική μείωση του ΦΠΑ αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους για, τις μειώσουν λίγες ημέρες αργότερα. 



Πάντως ως τώρα κατά τον κ. Καβαθά η μεσοσταθμική μείωση των τιμών στα καταστήματα τα οποία συμμετέχουν στην προσπάθεια υπολογίζεται στο 7% - 8%. Και πρόσθεσε ότι για να πάρει ένας επαγγελματίας το σήμα, το οποίο δηλώνει ότι στο κατάστημά του έχει μειωθεί ο ΦΠΑ, πρέπει να υποβάλει τιμοκατάλογο με διπλή αναγραφή τιμών και πρέπει τα 3/4 των προϊόντων που αναγράφονται στον τιμοκατάλογο να έχουν μειωθεί κατά 5%. 


Οπως είναι γνωστό, η μείωση του ΦΠΑ αφορά καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και με ΦΠΑ 13% θα πωλούνται τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά στα σουπερμάρκετ (π.χ. ψητό κοτόπουλο). Επίσης τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται - όταν παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο σε πακέτο τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23% - όπως και φαγητά που παραδίδονται στο σπίτι. Μειώνεται στο 13% στα προϊόντα του room service των ξενοδοχείων

Πηγή: vima.gr - Χαροντάκης Δημήτρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: