Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ LOBBYSTAS.GR.

Reuters: MIG Money is Gone. Τα δάνεια του Ανδρέα από την Marfin ο οποίος τώρα μιλάει για εκστρατεία σπίλωσης αλλά κουβέντα για την ταμπακιέρα. Οι κύπριοι λένε ότι θα τα «ψάξουν» όλα επιβεβαιώνοντας απόλυτα το ρεπορτάζ του Lobbystas.gr.   



Με τίτλο «Πώς μία ελληνική τράπεζα "μόλυνε" την Κύπρο» το Reuters δημοσιεύει άρθρο “αφιερωμένο” στον Ανδρέα Βγενόπουλο και την πορεία της Marfin Popular Bank. Η τράπεζα θα χρειαστεί 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της, ποσό που θα χορηγηθεί από το κυπριακό δημόσιο, το οποίο είναι πλέον πολύ πιθανό να ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ και να υπογράψει μνημόνιο για να βρει τα χρήματα που είναι αναγκαία. Το Reuters, αναφερόμενο στον κ. Βγενόπουλο, κάνει λόγο για έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που «έχτισε» έναν επιχειρηματικό γίγαντα, τα αρχικά του οποίου (MIG) έφτασαν στη συνέχεια να γίνονται αντικείμενο... λογοπαιγνίων (Money Is Gone). «Η Marfin Popular Bank υπήρξε ένα από τα "διαμάντια" του ομίλου» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, συσχετίζοντάς τη με χρηματοδοτήσεις προς το Αγιο Ορος και με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Επιπλέον υπογραμμίζονται οι πιέσεις τις οποίες φέρεται να δέχθηκε ο κ. Βγενόπουλος προκειμένου να παραδώσει την προεδρία της τράπεζας, η οποία στο μεταξύ τέθηκε υπό τον έλεγχο του κυπριακού Δημοσίου και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank. 


Σύμφωνα με το Reuters, η νέα διοίκηση που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας αποκάλυψε μεγάλη έκθεση σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν μετοχές του ομίλου MIG. Κάτι που κατέστησε την τράπεζα εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι στη «μοίρα» της MIG


Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Μ. Σαρρή, σημερινού προέδρου της Cyprus Popular Bank και πρώην υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι υπήρξαν ξεκάθαρα πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές». Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται να ζητήσει λεπτομερή έρευνα «για το τι πήγε στραβά με τη Marfin - και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών». Από την πλευρά του, ο κ. Βγενόπουλος με δηλώσεις του στο Reuters απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις εναντίον του, λέγοντας ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου επιδόθηκαν σε μία εκστρατεία σπίλωσής του, ότι η αποχώρησή του από τη Marfin δεν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων αλλά δική του απόφαση και ότι ο ίδιος ενεπλάκη σε ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσε ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης.

Μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του το γεγονός ότι κράτησε την τράπεζα στη Κύπρο, και τελικά έπεσε σε παγίδα.

Οπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ορφανίδης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο στο πρακτορείο Reuters, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος σχολιάζει ότι έχουν καταστεί διαθέσιμες στο ελληνικό κοινοβούλιο «όλες οι σχετικές πληροφορίες» και ότι από νομικής πλευράς δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: