Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την απόκτηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 11 - κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 16- είναι οι υποψήφιοι επενδυτές που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία (η προθεσμία έληγε χθες στις 5 το απόγευμα), πώλησης της
γαλακτοβιομηχανίας, ήτοι απόκτησης του 67,77% αυτής που πουλά η ΑΤΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους επενδυτές συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα της ελληνικής αλλά και διεθνούς αγοράς. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το ποιοι είναι οι επενδυτές εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη μεγαλύτερη εταιρεία τυροκομικών της χώρας, πληροφορίες θέλουν μεταξύ αυτών να είναι οι εταιρείες Arla, Friesland, Lactalis, ο όμιλος Όλυμπος – Τυράς, η ΕΑΣ Ιωαννίνων, η Ήπειρος και ο επιχειρηματίας Β. Ρέστης. Σημειώνεται ότι η επιλογή του Επενδυτή πραγματοποιείται μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού σε δύο φάσεις, που περιλαμβάνει την προεπιλογή επενδυτών (Φάση Α’) και τη μετέπειτα υποβολή δεσμευτικών προσφορών (Φάση Β’). Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ο Πωλητής δηλαδή η ΑΤΕ θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προσφορές με βάση τα κριτήρια της Επιστολής Διαδικασίας Β’ Φάσης, προκειμένου να επιλέξει τον προτιμητέο υποψήφιο. Εκτός από την ΑΤΕ η οποία ελέγχει ποσοστό 67,77% το οποίο και πουλά, σημαντικό ποσοστό 24,78% ελέγχει η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων, ποσοστό 2,9% η Ε.Α.Σ. Πωγωνίου, 0,55% η Ε.Α.Σ. Άρτας-Φιλιππιάδας, 2,4% η Ε.Α.Σ. Πρεβέζης και ποσοστό 1,6% η Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας.
Ποια είναι η Δωδώνη
Η εταιρεία, βασικός παίκτης στην αγορά Φέτας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ένα βήμα πριν την πώλησή της. Προσπάθειες για απεμπλοκή της ΑΤΕ από την εταιρεία είχαν επιχειρηθεί κατά το παρελθόν, οι οποίες όμως είχαν πέσει τότε στο κενό.
Η πρώτη προσπάθεια χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και η δεύτερη το 2002. Σημειώνεται ότι η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία ιδρύθηκε το 1963 από την ΑΤΕbank και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή τυριού, καθώς και στην παραγωγή νωπού γάλακτος, γιαουρτιού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σήμερα, είναι η μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρίες τυριών με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών η εταιρία, η από το 1984 είναι κερδοφόρα, το 2010 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 103,9 εκατ. ευρώ (102,4 εκατ. ευρώ το 2009) και κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ύψους 7,8 εκατ. ευρώ (5,5 εκατ. Ευρώ το 2009). Επιπλέον, κατά τη χρήση του 2011 απορρόφησε τη θυγατρική εταιρία με την επωνυμία Ζωοτροφές Δωδώνη Α.Ε., η δραστηριότητα της οποίας διεκόπη τον Οκτώβριο του 2011. Κατά την 31.12.2011, απασχολούσε 135 εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου και 257 εποχιακούς εργαζόμενους, ήτοι συνολικά απασχολούσε 392 εργαζόμενους, μειωμένους κατά 77 σε σχέση με την 31.12.2010. Η εταιρεία διαθέτει μεταξύ των άλλων ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σταθμούς πρόψυξης οι οποίοι καλύπτουν 151.580 τ.μ., κτηριακή υποδομή 31.460 τ.μ., ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος 20.000 τ.μ., αποθηκευτικούς χώρους 40.000 τ.μ. Εκτός από τα κτήρια και τα μηχανήματα, τα άυλα στοιχεία της είναι και τα σημαντικότερα. Σήμερα η εταιρεία είναι η ισχυρότερη ελληνική εμπορική επωνυμία στο χώρο των τυροκομικών προϊόντων, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας τυριού Φέτας, κατέχει ηγετική θέση στη βορειοδυτική Ελλάδα και εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Το βάπτισμα του πυρός στις διεθνείς αγορές το έλαβε η εταιρεία τη δεκαετία του ’80 και σήμερα τα προϊόντα της διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού όπως η Delhaize, Rewe, Ahold, Costco, Carrefour κ.α. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι την περασμένη τετραετία 2008-2011 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία κατευθύνθηκαν στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, στο νέο σταθμό συλλογής στην Παραμυθιά, στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων γιαούρτης και εμφιάλωσης, κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου