Η διαδικασία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να έχει εθελοντικό χαρακτήρα, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS, οι οποίοι πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει υποχρεωτική είτε πριν είτε αμέσως μετά την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου, οδηγώντας στην ενεργοποίηση των CDS.
Συγκεκριμένα, σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε, οι αναλυτές της Global Rates Team της ελβετικής τράπεζας, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της κρίσης.
Όπως επισημαίνουν, δεν πιστεύουν ότι το PSI θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντική βάση και αντ' αυτού αναμένουν υποχρεωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είτε πριν είτε αμέσως μετά την αποπληρωμή του Μαρτίου (σ.σ. αναφέρονται στο ομόλογο 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου), η οποία θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των CDS.
Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη το 2012, αν και όπως λένε οι κίνδυνοι να συμβεί αυτό έχουν αυξηθεί.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, αλλά και άλλων παραγόντων, προεξοφλούν την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης και την κλιμάκωση της σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι είχαμε βιώσει τον περασμένο Νοέμβριο.
Καθώς η κατάσταση θα γίνεται ανεξέλεγκτη, προεξοφλούν μία «μεγάλη δέσμευση» από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο μέτωπο της έκδοσης κοινών ομολόγων, καθώς και στο μέτωπο των θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για την ΕΚΤ, τέλος, εκτιμούν ότι δεν θα προσφέρει μία λύση μόνη της, αλλά ενδέχεται να δράσει ώστε οι κυβερνήσεις να κερδίσουν χρόνο, μόνο όμως εφόσον δεσμευτούν στην κατεύθυνση των μέτρων που είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου