Γαϊτανάκι εκατομμυρίων με εμπλεκομένους την Proton Bank, τον Λαυρεντιάδη, τον όμιλο Sciens, τον Ι. Ρήγα, την τράπεζα Πειραιώς, πολλές offshore εταιρίες και του ζεύγους Αθανάσογλου. Δυο δημοσιεύματα, ένα της «Καθημερινής» (Τέλλογλου) και ένα του «Βήματος» (Παπαϊωάννου-Λαμπρόπουλος) παρουσιάζουν ρεπορτάζ που βασίζεται και στο πόρισμα της ΤτΕ. Το puzzle συμπληρώνει η έρευνα του Lobbystas.gr !!!
Όλα ξεκινούν με το πόρισμα έλεγχου στην Proton Bank όπου ο προϊστάμενος του κλιμακίου και οι επιθεωρητές κατέγραψαν γεγονότα πράξεις στοιχεία ονόματα κ.τ.λ. Παρακάτω θα παρουσιαστούν τα ρεπορτάζ των συναδέλφων που θα τα συνοδεύουν στοιχεία της δικής μας έρευνας.
«Καθημερινή» Τέλλογλου (απόσπασμα)
Τους τελικούς δικαιούχους 3 υπεράκτιων εταιρειών που συμμετείχαν με 82 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αναζητούσε από τον Μάρτιο του 2011 η διεύθυνση εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), χωρίς ωστόσο να πάρει ποτέ απάντηση για το ποιοι ήταν. Σύμφωνα με το παράρτημα του πορίσματος της ΤτΕ για την Proton, που βρίσκεται στην κατοχή της «Κ», οι εταιρείες των νησιών Κεϊμάν, Ausum 2010, Auriflex και Trapezium, είχαν ιδρυθεί στο τέλος του 2010, με αντικείμενο της δραστηριότητάς τους τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιρειών για επενδυτικούς σκοπούς.
Στο χρονικό αυτό σημείο (Ιανουάριος του 2011) οι τρεις εταιρείες κατείχαν 28,7 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και με δάνειο της τράπεζας Proton, που εγκρίνεται εσπευσμένα, σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών της ΤτΕ, αποκτούν άλλα 69 εκατ. μετοχών της ίδιας τράπεζας. Η έγκριση και εκταμίευση των δανείων γίνεται μέσα σε ένα διήμερο (20, 21/1/2011). Περίπου 69 εκατ. κατευθύνονται στην επένδυση (1 ευρώ/μετοχή), ενώ 2,54 εκατ. ευρώ καταβάλλονται προς την εταιρεία ΒΟΥΚΟΛΕΩΝ int. από τις τρεις πιστούχους.
Στις παρατηρήσεις της η εποπτική αρχή σημειώνει ότι η καταβολή στη ΒΟΥΚΟΛΕΩΝ δεν μπορεί να αποτελεί «έξοδα διαχείρισης», καθώς συμβόλαιο διαχείρισης εμφανίζεται με μία άλλη εταιρεία, τη Hellenic Alternative Management. O Ι. Ρ., που διαχειρίζεται την τελευταία και φαίνεται ότι υπογράφει εκ μέρους της ΒΟΥΚΟΛΕΩΝ. Η ΤτΕ ζήτησε να μάθει τα πραγματικά στοιχεία του τελικού δικαιούχου αυτής της εταιρείας χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Οι ελεγκτές της ΤτΕ παρατηρούν ότι η Proton δεν τήρησε τον κανόνα know your customer (γνώριζε τον πελάτη σου) αρνούμενη μέχρι τέλους να αποκαλύψει τα ονόματα των τελικών δικαιούχων των τριών υπεράκτιων εταιρειών και της ΒΟΥΚΟΛΕΩΝ. Οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις (αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών εταιρειών, για αγορά τίτλων) συνιστούν παραβίαση της πιστωτικής πολιτικής της τράπεζας, όπως θα συνέβαινε και για οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Και εδώ τίθεται το όχι λιγότερο σημαντικό ερώτημα, σχετικά με το αν τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από την Proton ή ήταν προϊόν «διευκόλυνσης» από άλλη τράπεζα στη διατραπεζική αγορά εν γνώσει μάλιστα του πού επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν;
Αμφισβητούμενες δανειοδοτήσεις
Μία άλλη εταιρεία του ομίλου, η Sciens Διεθνών Συμμετοχών, που δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την αποπληρωμή των δανείων της (το ύψος του ενός είναι της τάξης των 70 εκατ. ευρώ) προς την Τράπεζα Πειραιώς, παίρνει βραχυπρόθεσμο δανεισμό 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton. Συνολικά ο όμιλος, παρατηρεί η ΤτΕ, αυξάνει κατά 60 εκατ. ευρώ το 2010 τον δανεισμό του από την Proton, ενώ παράλληλα οι δανειακές του υποχρεώσεις, ύψους 22 εκατ. ευρώ, προς την Τράπεζα Πειραιώς που έληγαν το 2010, μετατίθενται για το 2011 και το 2013..
Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία της δικής μας έρευνας.
Καταρχήν τα αρχικά Ι.Ρ είναι του Ιωάννη Ρήγα όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος αλλά και το πόρισμα. Ποιος είναι ο κύριος;
Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Sciens. H Sciens είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ποιος είναι o μεγαλομέτοχος; Η τράπεζα Πειραιώς με 28,10%. Ο Ρήγας υπογράφει εκ μέρους της «Boukeleon Holdings Ltd» χωρίς να προσκομίζονται στοιχεία ταυτότητας των πραγματικών δικαιούχων φυσικών προσώπων. Η συναλλαγή των Offshore που συμμετείχαν στην αύξηση της Πειραιώς «ενδεχομένως υποδηλώνει ξέπλυμα χρήματος» όπως αναφέρει το πόρισμα! Ρήγας και Πειραιώς συνυπάρχουν στην Sciens. Ενδεχομένως υποδηλώνει τριγωνικές συναλλαγές; Εφόσον έχουν δημοσιοποιηθεί αυτά τα στοιχεία στο τύπο δεν θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει την υπόθεση; Οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου