Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΩ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;


 Πηγή:dimokratiki.gr

Χτυπιέται ουσιαστικά η φοροδιαφυγή με τις συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη προς το δημόσιο ή πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα προς άγραν εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση;

Πολύς θόρυβος γίνεται τελευταία για τους «μπαταχτζήδες» που οφείλουν εκατομμύρια από την μη απόδοση φόρων, ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων και πολλών άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.


Οι περιπτώσεις αυτές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές που παρανόμως παρακρατούνται. Όμως η φοροδιαφυγή δεν αφορά πρώτιστα, τελεσίδικα βεβαιωμένες οφειλές, αλλά κυρίως αποκρυπτόμενες οφειλές που προέρχονται από αφανείς ή μη διαφανείς δραστηριότητες που κινούνται στο χώρο της παραοικονομίας ή στα όριά της.

Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι η παραοικονομία ανέρχεται στο 30-40% του ΑΕΠ που δεν μπορεί ούτε να εντοπιστεί, ούτε να φορολογηθεί.
Θετικό βήμα είναι βέβαια οι συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη προς το δημόσιο, αλλά για να χτυπηθεί πραγματικά η φοροδιαφυγή το μαχαίρι πρέπει να μπει πιο βαθιά στο κόκκαλο.
Οι συλλήψεις αυτές προσφέρουν βέβαια και ένα παράδειγμα προς αποφυγή προς όλους τους παρανομούντες επιχειρηματίες. Κάτι είναι κι αυτό...
Εν πάση περιπτώσει χθες συνελήφθη στη Ρόδο από το Τμήμα Φυγόποινων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου μια 49χρονη ημεδαπή για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο κατ' εξακολούθηση.
Σύμφωνα με την μήνυση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ Ρόδου η 49χρονη οφείλει 1.044.441,40 ευρώ στο δημόσιο, ποσό που είναι μεγαλύτερο του κατώτατου ορίου συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους επιβαρύνσεων, ήτοι των 5.000 ευρώ.
Φέρεται μάλιστα να είχε ειδοποιηθεί για την τακτοποίηση του συγκεκριμένου χρέους την 25η Ιουλίου 2011 και να μην προσήλθε αρμοδίως για ρύθμιση ή εξόφληση.
Οι κατηγορίες που την βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 98 Π.Κ «Εγκλήματα τελούμενα κατ΄εξακολούθηση», καθώς και του άρθρου 25 παρ. 1δ' του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά την τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».
Εξεταζόμενη ισχυρίστηκε ότι για το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη η δε υπόθεση έχει εκδικαστεί από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου και εκδόθηκε την 7η Νοεμβρίου 2008 απόφαση κατά της οποίας έχει ασκήσει έφεση η οποία έχει ήδη προσδιοριστεί.
Προέκυψε συγκεκριμένα ότι στην 49χρονη έχει επιβληθεί ήδη ποινή φυλάκισης 3 ετών για μη έγκαιρη καταβολή χρεών προς το δημόσιο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό σε βάρος της, την 28η Φεβρουαρίου 2003 με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος ούσα οφειλέτης του δημοσίου εκ προθέσεως παραβίασε τις διατάξεις του νόμου.
Φέρεται συγκεκριμένα αν και όφειλε συνολικά στο δημόσιο για φόρους το ποσό των 1.369.055,8 ευρώ εν τούτοις δεν άσκησε κάποιο ένδικο βοήθημα ούτε και προέβη σε συμβιβασμό εντός της υπό του νόμου τασσόμενης προθεσμίας με αποτέλεσμα να καταστούν οι εγγραφές των χρεών αυτών οριστικές στις 3 Φεβρουαρίου 2006.
Η κατηγορούμενη διατείνεται επιπλέον ότι οι οφειλές αυτές έχουν προκληθεί από την επιχειρηματική δραστηριότητα της εκλιπούσης μητέρας της ενώ επεσήμανε ότι έχει αποποιηθεί την κληρονομιά της.
Διατείνεται παραπέρα ότι έχει ασκήσει προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια αιτούμενη την ακύρωση των καταλογιστικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε βάρος της.
Οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου που ανέβαλε την εξέταση της υπόθεσης, μετά από ένσταση εκκρεμοδικίας που άσκησε ο δικηγόρος της κ. Ακης Δημητριάδης, για την 14η Δεκεμβρίου 2011.
Το δικαστήριο συγκεκριμένα έκρινε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν οι οφειλές προέρχονται από την ίδια αιτία και συμπίπτουν.
Θυμίζουμε ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κώστας Μπούτσικος έχει διατάξει την σύλληψη ακόμη 4 φοροφυγάδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σύνολο των οφειλών τους υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ «αγριεύει», όπως φαίνεται, η μάχη του ΣΔΟΕ απέναντι στη φοροδιαφυγή καθώς μετά τα αυτόφωρα για χρέη άνω των 75.000 ευρώ άρχισαν και οι συλλήψεις για μη έκδοση αποδείξεων.
Η αρχή έγινε από τη Θήβα, όπου δυνάμεις του ΣΔΟΕ συνέλαβαν στις 23 Νοεμβρίου δύο λογιστές.
Τη δυνατότητα ποινικών διώξεων για μη έκδοση αποδείξεων δίνει διάταξη του Ν. 3943/2011, «εφόσον το πλήθος των μη εκδοθέντων παραστατικών στοιχείων είναι πλέον των δέκα ή υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ».
Αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ προαναγγέλλουν ένταση του φοροκυνηγητού τις επόμενες ημέρες ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.

Αντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ
Την έντονη αντίθεσή της στην ποινική δίωξη για οφειλές προς το Δημόσιο αδιακρίτως, "επί δικαίων και αδίκων", εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και ζητεί από την κυβέρνηση να μεριμνήσει σχετικά στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο επισημαίνει ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις οφειλών για ΦΠΑ, η μη απόδοσή του δεν οφείλεται σε αμέλεια ή δόλο των επιχειρηματιών, αλλά στην καθυστέρηση πληρωμών του ίδιου του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, στην άρνηση συμψηφισμού οφειλών των πολιτών με αντίστοιχες οφειλές του Δημοσίου, αλλά και σε καθυστέρηση πληρωμών πελατών, λόγω μεγάλης μεταχρονολόγησης ή ακάλυπτων επιταγών.
Πάνω από 200 δικογραφίες
στη Ρόδο για φοροδιαφυγή!
Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ένας 30χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων που κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικά για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ' εξακολούθηση.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 98 Π.Κ «Εγκλήματα τελούμενα κατ΄εξακολούθηση», καθώς και του άρθρου 25 παρ. 1δ' του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά την τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο» και η σύλληψή του έγινε από το τμήμα φυγόποινων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου μετά από εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κώστα Μπούτσικου.
Το ύψος του χρέους του συγκεκριμένου επιχειρηματία ανέρχεται στο ποσό των 544.426,38 ευρώ.
Είναι από τους πιο γνωστούς στο είδος του και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει σταθεί εξαιρετικά άτυχος καθώς κληρονόμησε μια επιχείρηση με πολλά προβλήματα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε επί σειράν ετών ο ήδη εκλιπών πατέρας του, που τη διαχειριζόταν, ενώ επιπροσθέτως τα προβλήματα διογκώθηκαν λόγω αδικοπρακτικής συμπεριφοράς σε βάρος της εταιρείας από (εκλιπόντα) λογιστή της με αποτέλεσμα να του καταλογιστούν πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες δεν φέρεται να έχει ευθύνη.
Η εταιρεία του 30χρονου περιλαμβάνεται εξάλλου μεταξύ των 6.000 εταιρειών με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ που δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι συνολικές οφειλές του στο δημόσιο σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα ανέρχονται στα 4.717.788,44 ευρώ.
Οι συλλήψεις για αδικήματα του είδους πρόκειται να συνεχιστούν αφού υφίστανται κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως αυτή δύο γνωστών επιχειρηματιών με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, δύο ακόμη με οφειλές ύψους 900.000 ευρώ και ενός ύψους 800.000 ευρώ.
Στο μεταξύ περισσότερες από 200 δικογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών της Ρόδου έχουν υποβληθεί από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα από το δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ Ρόδου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Όπως έγραψε η "δ" μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται "ευυπόληπτοι" και "επώνυμοι" έμποροι που δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, αρκετοί εκπρόσωποι οικοδομικών εταιρειών αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε δημοτικά διαμερίσματα, εκτός της πόλεως Ρόδου.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο δημοτικό διαμέρισμα Αφάντου ο οποίος φέρεται να έχει οφειλές ύψους 1 εκατ. ευρώ και ενός επιτηδευματία που δραστηριοποιείται στην πόλη της Ρόδου σε βάρος του οποίου φέρεται να έχουν βεβαιωθεί διάφορα χρέη υπέρ του δημοσίου τα οποία με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ.
Τα ως άνω ποσά είναι μεγαλύτερα του κατώτατου ορίου, συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανόμενων και των επιβαρύνσεων ήτοι των 10.000 ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 60% των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί σε βάρος επιχειρηματιών της Ρόδου αφορούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ.
Μετά από εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελή προς όλους τους διευθύνοντες εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών του κράτους στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα ακολουθούνται προδικασίες, διώξεις, συλλήψεις (σε σοβαρές περιπτώσεις), ενώ οι διευθύνοντες εισαγγελείς της χώρας υποχρεούνται βάσει της εγκυκλίου να διαβιβάζουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα στον Αρειο Πάγο πίνακες που θα περιλαμβάνουν τον συνολικό αριθμό υποθέσεων φοροδιαφυγής που παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναλύοντας τους λόγους που προχώρησε σ΄αυτή την ενέργεια, χαρακτηρίζει "νοσηρό φαινόμενο" τη φοροδιαφυγή που μαζί με τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα -όπως αναφέρει- αποτελούν "τις κύριες αιτίες της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα".
Ακολούθως γίνεται η εκτίμηση ότι "έχει κάποια αξία, στον βαθμό που δεν ταυτίζεται με την δικαιολογία, ο γενικός αφορισμός σύμφωνα με τον οποίο ο Ελληνας δεν απέκτησε ποτέ φορολογική συνείδηση γιατί η πολιτεία δεν τον έπεισε (ή μήπως ο ίδιος δεν ήθελε ποτέ να πεισθεί;) ότι τα φορολογικά έσοδα διατίθενται με διαφάνεια και καθαρότητα για την οργάνωση των δομών του κράτους και την εφαρμογή μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής".
Σε κάθε περίπτωση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (τμήμα εποπτείας υποθέσεων για τα οικονομικά εγκλήματα) κρίνει απαραίτητη "υπό την παρούσα χρονική συγκυρία και τη χωρίς προηγούμενο οικονομική δυσπραγία της χώρας" την εντατικοποίηση καταστολής αυτού του "φαινομένου".
Επισημαίνει δε, προς τους εισαγγελείς ότι "δεν αποτελεί συμμόρφωση σε απλή υπηρεσιακή υποχρέωση, αλλά αδήριτη ανάγκη που υπαγορεύεται από τη διαμορφωθείσα κατάσταση" να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις της φοροδιαφυγής και κυρίως εκείνες που είναι "κακουργηματικής υφής".
Θυμίζουμε ότι ο νέος νόμος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει μέτρα μεταξύ των οποίων την επιβολή διαδικασίας αυτόφωρου, αλλά και ποινές φυλάκισης έως 20 χρόνια για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την απόδοση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ καθώς και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.
Με το νέο νόμο (3943/2011) αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ενώ αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές για μη απόδοση φόρου εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ και μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
ΞΥΛΟΥΡΓΟΥ
Το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου υπέβαλε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μηνυτήρια αναφορά σε βάρος ενός αλλοδαπού που διαμένει στη Ρόδο και δραστηριοποιείται ως ξυλουργός.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέρεται να προέκυψε ότι η επιχείρησή του κατά το έτος 2007 εξέδωσε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 119.999,86 ευρώ και το έτος 2008 τιμολόγιο αξίας 2.000 ευρώ το οποίο φέρεται να είναι μερικώς εικονικό.
Η έρευνα σε βάρος του συγκεκριμένου ξυλουργού προκλήθηκε στα πλαίσια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε εργοληπτική εταιρεία που αναλαμβάνει δημόσια έργα. Η εργοληπτική εταιρεία είχε καταχωρήσει στα βιβλία της 5 τιμολόγια του συγκεκριμένου ξυλουργού, μεταξύ άλλων και για εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην διαβόητη καντίνα στο «Έλλη» συνολικής αξίας 179.669 ευρώ.
Ο ξυλουργός φέρεται από την έρευνα να είχε κάνει αγορές ύψους 24.000 ευρώ περίπου το έτος 2007 και να πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 333.000 ευρώ και το έτος 2008 αγορές ύψους 21.000 ευρώ πωλήσεις ύψους 142.000 ευρώ!!

Το ΣΔΟΕ έκρινε ότι 3 από τα πέντε τιμολόγια είναι πλαστά ενώ το τέταρτο που αφορά την καντίνα στο «Έλλη» μερικώς εικονικό. Θεωρεί συγκεκριμένα μερικώς εικονικό το συγκεκριμένο τιμολόγιο γιατί η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε ήταν αξίας 10.500 ευρώ περίπου ενώ το κόστος ανήλθε σε 27.000 ευρώ.
Η εργοληπτική εταιρεία αποδέχτηκε τη λήψη των 4 εικονικών τιμολογίων και κατέβαλε την αναλογούσα προκαταβολή στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: