Τα τελευταία 24ωρα πέφτει το παραμύθι της συναίνεσης. Κεντρικό πρόσωπο ο Αντώνης Σαμαράς. Πρώτα ο Παπούλιας, μετά η μισή κυβέρνηση μαζί με το Γιώργο και τέλος το κερασάκι με τη τρόικα. Μαζί με όλους αυτούς και ο μοναδικός δεξιός πατριώτης Καρατζαφέρης που θα σώσει την Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το παιχνίδι περνά ανοιχτά στον Αντώνη. Κανείς όμως δεν έκανε τον κόπο να ρίξει μια ματιά στο τι έλεγε ο Παπανδρέου λίγα εικοσιτετράωρα πριν στο Όσλο στην Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση. Ξεσκίσει την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή κατέστρεψε τον τόπο, απατεώνες διαφθορά και όλα τα γνωστά, κάνει αναφορά στο πως θα πρέπει να συμμεριστούμε την αντίληψη της ενιαίας κυριαρχίας σε κράτη με διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα!!! εκφράζει άποψη περί πανθρησκείας με το παράδειγμα των 12 θεών του Ολύμπου (λες να είναι δωδεκαθεϊστής;) αναλύει της θέσεις της παγκοσμιοποίησης και γιατί πρέπει να οδηγηθούμε στην παγκόσμια διακυβέρνηση, με λίγα λόγια λέει πολλά, αυτά και άλλα τόσα. Διαβάστε αποσπάσματα από το τι ακριβώς είπε ο Παπανδρέου. Α μην το ξεχάσω κάνει αναφορά και για τους bloggers και τη χαρά τους!
Πληρώνουμε το τίμημα της προηγούμενης Ελληνικής κυβέρνησης.
Θα πω ότι το ευρώ, πράγματι, ενίσχυσε τις δυνατότητες δανεισμού και, μάλιστα, χωρών οι οποίες ήταν ίσως λιγότερο ανταγωνιστικές και οι οποίες απέκτησαν περιθώρια δανεισμού και όντως δανείστηκαν μεγάλα ποσά, με χαμηλά επιτόκια. Και αυτή ήταν και η περίπτωση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά το θέμα δεν ήταν, όπως είπε ακριβώς και ο Eamon, κατά πόσο μπορεί κανείς να δανειστεί, αλλά σε ποιο βαθμό αξιοποίησε τα χρήματα που πήρε τότε, αν τα αξιοποίησε παραγωγικά, ή αν τυχόν τα χρησιμοποίησε με τρόπο που οδήγησε σε δημιουργία «φούσκας». Στην περίπτωση της Ελλάδας, λοιπόν, δημιουργήθηκε φούσκα στο δημόσιο τομέα, με πολιτικές από τις οποίες απουσίαζε η διαφάνεια και επικρατούσε μια πελατειακή λογική, μεταξύ άλλων, δηλαδή φαινόμενα για τα οποία τώρα πληρώνουμε το τίμημα, με ένα χρέος που σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 5,5 χρόνια. Και αυτός βεβαίως είναι και ο λόγος για τον οποίο το ευρώ χρειάζεται την αλληλεγγύη μας, αλλά και αυστηρούς ελέγχους και μηχανισμούς, τους οποίους δημιουργούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε πως εφαρμόζεται όντως στα κράτη μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του χρέους και του ελλείμματος. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της ιστορίας.
Συμφωνώ μαζί σας. Αυτό πιστεύω είναι και το βασικό στοιχείο του προβλήματος. Επαναλαμβάνω ότι το οικονομικό πρόβλημα αποτελεί σύμπτωμα, ότι δηλαδή χρέος και έλλειμμα είναι συμπτώματα κακής διακυβέρνησης και ότι η κακή διακυβέρνηση είναι λίγο τεχνοκρατική. Και παρατηρούνται δυσλειτουργίες στη Δημοκρατία μας, παρότι είμαστε δημοκρατικό πολίτευμα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι όμως έντονες και οι πελατειακές σχέσεις, όπως και εσείς είπατε, υπάρχει διαφθορά και στη σχέση πολιτών και δημοσίων υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό οξύνθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα, γι’ αυτό και λέμε ότι, αν δεν χρειαζόταν, λόγω της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, να προχωρήσουμε εδώ και τώρα σε περικοπές μισθών και συντάξεων, βήματα τα οποία προφανώς είναι πολιτικά επώδυνα και ενέχουν πολιτικό κόστος, θα είχαμε ευθέως ασχοληθεί με την καρδιά του προβλήματος, κάτι με το οποίο ασχολούμαστε πια τώρα, παράλληλα με τα ανωτέρω.
Ενιαία κυριαρχία με την Τουρκία;
Σημείο τρίτο: η Ευρώπη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί δυνητική απάντηση στα παγκοσμιοποιημένα μας προβλήματα. Δεν πρόκειται μόνο για έργο ειρήνης, όπως ισχύει κατά παράδοση, αναφορικά με την Ανατολή και τη Δύση, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και λοιπά. Ταυτοχρόνως, αποτελεί και παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο κυρίαρχα κράτη, με διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, είναι σε θέση να συμμεριστούν την αντίληψη της ενιαίας κυριαρχίας, ώστε να διαχειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από κοινού και, μάλιστα, με τρόπο αποτελεσματικό και με βάση αξίες, όπως Δημοκρατία, κράτος Δικαίου, ελεύθερο εμπόριο, αλλά επίσης και με κοινωνική συνοχή.
Πανθρησκεία
Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, θεμελιώδους σημασίας για τη σχέση με την Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού, χώρα-κλειδί για την περιοχή, η οποία περνάει μια δύσκολη περίοδο δημοκρατικής επανάστασης, αλλά και λοιπών προβλημάτων, όπως εκείνα στη Λιβύη, για την αντιμετώπιση των οποίων αναλάβαμε ακόμη και πρωτοβουλίες, ώστε να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα. Και μάλιστα, η Ελλάδα τυγχάνει να αποτελεί, όχι μόνο για τη Δύση, αλλά και γι’ αυτά τα κινήματα ακόμη, σύμβολο Δημοκρατίας. Έχω ξαναπεί ότι δεν θα μπορούσαμε να ταυτίσουμε τη Δημοκρατία με τη Δύση ή με την εκχριστιανισμένη Ευρώπη, όπως κάποιες φορές επιχειρούν να κάνουν οι συντηρητικοί. Η Δημοκρατία θεμελιώθηκε σε μια πόλη-κράτος, που διέθετε όχι έναν, άλλα 12 θεούς, και βρισκόταν στην καρδιά της Μεσογείου.
Η χαρά των Bloggers (το δούλεμα)
Και μόνο το γεγονός ότι τα πάντα πλέον αναρτώνται στο Διαδίκτυο, ακόμη και για το απλούστατο και το πιο ασήμαντο, αφού για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται δημοσιεύονται τα σχετικά έγγραφα – και αυτή είναι η χαρά των bloggers, που βλέπουν πόσες χαρτοπετσέτες ή στυλό αγοράζουν τα Υπουργεία και διερωτώνται «γιατί τόσο πολλά;» – αυτό και μόνο το απλό βήμα, δείχνει το βαθμό της διαφάνειας που φέρνουμε στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου