Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
Με ρέπος πληρώνει συντάξεις το ΙΚΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ - ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΧ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Του ΧΡ. ΜΕΓΑ megasch@enet.gr
ΜΕ ΡΕΠΟΣ 42 ημερών συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία ανακυκλώνονται συνεχώς με επιτόκιο από 3,4% έως 3,7%, πληρώνονται οι συντάξεις του ΙΚΑ.
Τα στοιχεία αυτά περιγράφουν το καθημερινό άγχος για την εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων για την καταβολή των συντάξεων στα 1,1 εκατ. συνταξιούχων του Ιδρύματος. Είναι δε ενδεικτικό της γενικότερης κρίσης και των (υπόλοιπων) ταμείων και καταδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό οδηγείται και σε οικονομικό κραχ, μετά την κατάρρευση των παροχών και την εξάχνωση των συντάξεων. Δηλαδή μετά το κοινωνικό κραχ, τις περικοπές άνω των 2 δισ. ευρώ (δώρα, 13η και 14η σύνταξη, «πάγωμα» αποδοχών, σχεδιαζόμενες περικοπές στο ΕΚΑΣ κ.ά.), τα οικονομικά των ταμείων βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ηδη το ΙΚΑ έχει να αντιπαλέψει τη μείωση των εσόδων κατά 16,5% το α' δίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία -και κανένας δείκτης δεν δείχνει αναστροφή, αντιθέτως έχουμε εμβάθυνση της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας, κλίμα αποεπένδυσης- στο τέλος του έτους το ΙΚΑ θα έχει 2,3 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα το 2011 εν σχέσει με τον περασμένο χρόνο.
Ετσι τα έσοδα του βασικού ασφαλιστικού ταμείου θα περιοριστούν στα 12,6 δισ. ευρώ, όταν μόνο για τις συντάξεις απαιτούνται 11 δισ. ευρώ. Το κραχ είναι προ των πυλών με δεδομένο ότι το Δημόσιο, το οποίο κάλυπτε έως τώρα πολλά ελλείμματα, αδυνατεί πλέον να καλύψει τα ανοίγματα.
Την ίδια στιγμή οι μετοχές που ανήκουν στα ταμεία έχουν χάσει άνω του 60% της αξίας τους (και σε ορισμένες περιπτώσεις του κόστους κτήσης αυτών), τα ομόλογα δεν μπορούν να «σπάσουν» στη δευτερογενή αγορά τίτλων αφού οι αποδόσεις θα είναι μείον 30%, ενώ τα ακίνητα είτε ξενοικιάζονται είτε οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τακτικά τα μισθώματα (ξενοδοχείο «Εσπέρια» κ.ά.).
Κατάρρευση
Παράλληλα, ο εισπρακτικός μηχανισμός των ταμείων έχει καταρρεύσει και λόγω της μείωσης των μισθών και της κατάργησης των δώρων. «Απαιτείται η στελέχωση των υπηρεσιών μας και η κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ώστε να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα» αναφέρει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιδρυμα Νίκος Χατζόπουλος. Θεωρεί δε ότι στον τομέα των δαπανών δεν υπάρχουν περιθώρια, εκτός ίσως από τον έλεγχο των προμηθειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου