Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ;


Αίτημα για την οικονομική στήριξη των τραπεζών θα υποβάλουν οι ισπανικές αρχές αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker. Στην ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο Juncker αναφέρει πως το αίτημα θα γίνει δεκτό. Στην ανακοίνωσή επισημαίνεται πως το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης και πως καλωσορίζει την πρόθεσή της να αναζητήσει τη στήριξη από την Ευρωζώνη. Η οικονομική βοήθεια θα χορηγηθεί από τους


μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM και θα είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει επαρκή στήριξη καλύπτοντας όλες τις πιθανές ανάγκες που προβλέπονται από τα stress test που διεξάγουν οι εξωτερικοί ελεγκτές που έχει ορίσει η ισπανική κυβέρνηση. Το ποσό το δανείου, μαζί με ένα περιθώριο ασφαλείας, αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση. Μετά το επίσημο αίτημα, η Κομισιόν μαζί με την ΕΚΤ, την EBA και το ΔΝΤ θα καταθέσουν την πρότασή τους για τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στις ισπανικές τράπεζες.  Τα χρήματα θα χορηγηθούν στο ισπανικό ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών (FROB) το οποίο με τη σειρά του θα τα διοχετεύσει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Η ισπανική κυβέρνηση θα έχει την πλήρη ευθύνη και θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το Eurogroup λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Ισπανία εφαρμόζει ήδη σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική πολιτική και την αγορά εργασίας καθώς και μέτρα για την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Παράλληλα, σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών είναι βέβαιοι πως η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της διαδικασίας μείωσης του ελλείμματος. Όπως τονίζεται η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ενίσχυσης των τραπεζών θα τεθούν υπό στενή και τακτική αξιολόγηση. Οι όροι για το δάνειο προς το FROB θα είναι εστιασμένοι σε μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης τα οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τέλος, το Eurogroup καλεί το ΔΝΤ να στηρίξει την εφαρμογή και να παρακολουθήσει το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών με τακτικές αναφορές.

Από τη μεριά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε πως το τελικό ύψος του δανείου θα εξαρτηθεί από τις αξιολογήσεις των εξωτερικών που έχει ορίσει ισπανική κυβέρνηση.

Ο de Guindos τόνισε πως οι όροι του δανείου είναι πολύ ευνοϊκοί σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, ενώ συμπλήρωσε πως οι πιέσεις στους ισπανικούς τίτλους θα υποχωρήσουν. Όπως διευκρίνισε τα χρήματα θα χορηγηθούν στις τράπεζες μέσω του FROB και θα θεωρηθούν κρατικό χρέος.

Παράλληλα, τόνισε πως οι όροι θα αφορούν τις τράπεζες και όχι την κοινωνία καθώς δεν υπάρξουν προϋποθέσεις για τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. Εν συνεχεία ο de Guindos πρόσθεσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι αυστηρά συμβουλευτικός και θα εστιασμένος στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό το δάνειο αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ευρωζώνη και διαλύει όλες τις αμφιβολίες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: