Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑΚΙ 50%. ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝ ...

Πηγή: Marketfair.gr

H τράπεζα, EFG International, συμφερόντων Σπ. Λάτση, ζητάει κούρεμα 50% μέρους του χρέους της

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο SIX της Ζυρίχης, τράπεζα EFG International, η οποία έχει βασικότερο μέτοχο (49%) εταιρείες συμφερόντων του κ. Σπύρου Λάτση και είναι συνδεδεμένη με

την ελληνική EFG Eurobank, λόγω κοινού μετόχου, ζητάει από ορισμένους πιστωτές της κούρεμα του χρέους της και ανταλλαγή των παλιών χρεογράφων με νέα με διαφορετικούς όρους. Το κούρεμα στην αξία του χρέους είναι 50% και αυτό έχει τη σημασία του, αφού δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα, που βάλλεται από την αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να εξυπηρετήσει τα χρέη του, αλλά ένα σοβαρό, αξιόπιστο ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα.

Η είδηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011, είναι εν μέρει γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η περίπτωση έχει πολυποίκιλο ελληνικό ενδιαφέρον γιατί:
1. Μέρος αυτών των τραπεζικών χρεογράφων, το κούρεμα των οποίων ζητάει η τράπεζα, έχουν πουληθεί σε Ελληνες. Με άλλα λόγια τα κεφάλαια ελλήνων αποταμιευτών και επενδυτών έχουν επενδυθεί στο χρέος της ελβετικής τράπεζας.
2. Τα χρεόγραφα αυτά είναι ύψους 325 εκατ. ευρώ και εκδόθηκαν το 2004 από την EFG Private Bank (Switzerland) , η οποία είναι η σημερινή EFG International και την EFG Finance (Guernsey) με θεματοφύλακα την Banque de Luxembourg. Στο σχήμα των βασικών αναδόχων ήταν τότε η ελληνική EFG Eurobank, η HSBC και η Lehman Brothers (η οποία πτώχευσε). Στο σχήμα των λοιπών αναδόχων ήταν οι ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Εμπορική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο , Εθνική Τράπεζα και οι ξένες Deutsche Bank, Merrill Lynch International, Credit Suisse και UBS.
3. Το γεγονός ότι στο σχήμα συμμετείχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μία τράπεζα που δεν είχε σχεδόν καμία εμπειρία στη διάθεση επενδυτικών προϊόντων,  ούτε είχε δίκτυο για τη διάθεση τέτοιων προϊόντων (δεν είχε καν τμήμα επενδυτικής τραπεζικής), δείχνει τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο πουλούσαν οι τράπεζες επενδυτικά προϊόντα σε έλληνες επενδυτές.
4. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαδικασία ανταλλαγής των χρεογράφων στην Ελλάδα έχει αναλάβει από πλευράς ελληνικών τραπεζών η Eurobank, θέτοντας ως deadline αποδοχής την 5η Ιανουαρίου 2012. Αυτό αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον επενδυτών, που έχουν αγοράσει αυτά τα τραπεζικά χρεόγραφα.
5. Οι ίδιες πηγές θέτουν κάποια ερωτήματα εάν και κατά πόσο οι ανάδοχοι τήρησαν τους κανόνες κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων στην Ελλάδα το 2004. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι και η διαδικασία του κουρέματος και της ανταλλαγής των παλιών χρεογράφων με νέα,  εμπίπτει στους κανόνες της Mifid, που ισχύουν από τον τέλος του  2007.
Χρήστος Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: