Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΔΗΛΑΔΗ JOAQUIN ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ … ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΑ STRE$$ TE$T ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ;

Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δεν θα περάσουν τους επόμενους ελέγχους αντοχής και χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, διεμήνυσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του σε μια γερμανική εφημερίδα.


 «Δεν θα είναι δυνατόν [οι τράπεζες που θα αποτύχουν στους ελέγχους αντοχής] να προσφύγουν ξανά σε δημόσια χρηματοδότηση»,(τι είπες ρε γίγαντα)  είπε ο Αλμούνια στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα VDI nachrichten. «Αν υπάρχουν τράπεζες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία πρέπει να εκκαθαρίζονται, και μάλιστα ακριβώς όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί»,(γελάστε με τη ψυχή σας) πρόσθεσε ο επίτροπος.

Μεταβάλλοντας την πολιτική που ίσχυε ως πρότινος, οι ηγέτες της ΕΕ αναθεώρησαν τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τις προβληματικές τράπεζες, μεταθέτοντας το άχθος της εξυγίανσης ή της εκκαθάρισής τους στους μετόχους τους, τους επενδυτές και εντέλει στους ανασφάλιστους καταθέτες τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ετοιμάζεται για άλλον ένα κύκλο ελέγχων αντοχής το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ο οποίος θα εξετάσει ιδίως εάν και κατά πόσον οι τράπεζες στην ΕΕ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οικονομικά και πιστωτικά σοκ και να εφαρμόσουν τη λεγόμενη συμφωνία Βασιλεία 3, που προϋποθέτει να διαθέτουν καλύτερης ποιότητας ίδια κεφάλαια και μεγαλύτερα αποθεματικά. Το 2011 η Αρχή είχε απαιτήσει από τον τραπεζικό τομέα να έχει αναχρηματοδοτηθεί με 106 δισ. ευρώ ως τα μέσα του 2012. Αναλυτές και σχολιαστές είχαν επισημάνει τότε ότι το ποσό αυτό ήταν ανεπαρκές. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα και άρα πρέπει να καλωσορίσουμε τους ελέγχους αντοχής», δήλωσε ο Αλμούνια στην εφημερίδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: