Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΥ. ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΧΑΜΠΑΡΙ;

Siemens: άφεση αμαρτιών από την Κομισιόν λόγω ανθρωπίνων δικαιωμάτων !!

 Τα δικαιώματα της Siemens στην Απάτη και την Ατιμωρησία υποστηρίζει η Κομισιόν

 Απάντηση Κομισιόν για τον «συμβιβασμό» μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) – Siemens

  Ν. Χουντής: «τώρα που τακτοποιήθηκε το θέμα της Siemens, ευχόμαστε στον κ. Σόιμπλε το καλώς ορίσατε και ... καλές δουλειές»!!!


Τα Ανθρώπινα δικαιώματα (!!) επικαλείται η Κομισιόν για να μην αποκαλύψει τις τεράστιες απάτες της Siemens σε βάρος των κρατών μελών αλλά και του ίδιου του προϋπολογισμού της ΕΕ και να κουκουλώσει μέσω ενός επαίσχυντου εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα όργια δωροδοκίας της Siemens.

«Η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης- υπό την εποπτεία της Κομισιόν) δεν μπορεί να γνωστοποιήσει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την έρευνα για λόγους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Φορολογίας και καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Šemeta σε ερώτηση του Ν. Χουντή.

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, αναδείκνυε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η εταιρία Siemens κατέληξαν σε διακανονισμό σε σχέση με απάτες της Siemens, σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα και ταυτόχρονα κατήγγειλε το γεγονός του διακανονισμού ως παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, (αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες), αλλά και το ότι ενώ οι οδηγίες επιβάλλουν να τιμωρείται μια επιχείρηση με αποκλεισμό από μελλοντικούς διαγωνισμούς για συγκεκριμένο διάστημα, η «ποινή» που επιβλήθηκε στην Siemens ήταν όχι ο αποκλεισμός της εταιρείας αλλά ο αποκλεισμός κάποιου επιχειρησιακού τμήματος της.

Συνεχίζοντας την ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, περιγράφει επίσης με ειρωνικό τρόπο  το γεγονός ότι «η Siemens δεσμεύτηκε να παρέχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,5 εκατομμύριων ευρώ σε διάστημα πέντε ετών σε διεθνείς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α, τη στιγμή που ο γερμανικός επιχειρηματικός κολοσσός έχει καταδικαστεί από πολυάριθμα δικαστήρια για απάτες.


Ο κ. Semeta, εξ ονόματος της Επιτροπής,  αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα του Ν. Χουντή, δηλαδή: σε ποια ακριβώς έργα υπήρξαν παραβιάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διακανονισμό, για τι είδους παραβιάσεις πρόκειται και ποιος ήταν ο οικονομικός τους αντίκτυπος αλλά και στο ερώτημα αν υπάρχει προηγούμενο αντί να τιμωρειται μια εταιρία που παραβίασε κατάφωρα τους νόμους,  να «πέφτει στα μαλακά» με ανούσιους και ανέξοδους δήθεν «συμβιβασμούς». Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η OLAF δεν μπορεί να γνωστοποιήσει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την έρευνα για λόγους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (!!)  και ότι  «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διακανονισμού περιλαμβάνει δέσμευση από μέρους της Siemens ότι το συγκεκριμένο επιχειρησιακό τμήμα  θα απέχει οικειοθελώς (!!) από την υποβολή προσφορών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ και από κάθε είδους σχέση με την τράπεζα για 18 μήνες».

Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρωτοφανής κάλυψη, κατά παράβαση ακόμα και της κοινοτικής νομοθεσίας, που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» προς τη Siemens, αποτελεί προσβολή της νοημοσύνης των ευρωπαίων πολιτών. 

Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια ενός άλλου εξίσου απαράδεκτου εξωδικαστικού συμβιβασμού που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με τη Siemens, δίνοντάς της συγχωροχάρτι με μια απαράδεκτη συμφωνία έναντι αποζημιώσεων και «επενδύσεων» ύψους 270 εκατ. ευρώ, που ούτε και αυτή υλοποιήθηκε.

Η υπόθεση της Siemens ήταν ένα αγκάθι στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Τώρα, που με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, αποδόθηκε δικαιοσύνη, καλωσορίζουμε το γερμανό Υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, που έρχεται αύριο, και ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρνει στη βαλίτσα του 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. 

Θέλουμε να του θυμίσουμε ότι το 2011 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens, προσδιόριζε τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο κατά προσέγγιση στα 2 δις ευρώ για τα οποία η εταιρεία, και όχι τα πρόσωπα, ποτέ δεν καταδικάστηκε, όχι μόνο από την ελληνική, αλλά ούτε και από τη γερμανική δικαιοσύνη και ότι ποτέ δεν μάθαμε για ποια έργα υπήρξαν, οι όποιες «καταδικαστικές αποφάσεις»

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε στον κ. Σόιμπλε το καλώς ορίσατε  και ... καλές δουλειές !!!»   


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και απάντησης:


Θέμα:Διακανονισμός Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και εταιρίας Siemens


Στις 15.3.2013 ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η εταιρία Siemens κατέληξαν σε διακανονισμό για «εικαζόμενες παραβιάσεις της πολιτικής καταπολέμησης απάτης της ΕΤΕπ» σε σχέση με έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα. «Ο διακανονισμός έγινε έπειτα από έρευνα από την ΕΤΕπ και τον OLAF για συμπεριφορά «επιχειρησιακού τμήματος» (business unit) της Siemens σε διαγωνισμό της ΕΤΕπ. Η εταιρία Siemens δεσμεύτηκε ότι συγκεκριμένο επιχειρησιακό τμήμα θα απέχει από την υποβολή προσφορών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ και από κάθε είδους σχέση με την τράπεζα ως πλειοδότης, επιχειρηματίας, σύμβουλος ή προμηθευτής, για 18 μήνες. Επιπλέον η Siemens συμφώνησε να παρέχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,5 εκατομμύριων ευρώ σε διάστημα πέντε ετών σε διεθνείς οργανισμούς, διακυβερνητικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματίες ή ακαδημαϊκούς φορείς που υποστηρίζουν σχέδια ή άλλες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της χρηστής διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Σε σχέση με το μέγεθος της εταιρίας, τον αριθμό των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί παγκοσμίως αλλά και τα τεράστια ποσά που έχουν επιδικαστεί από δικαστήρια της Αμερικής για αποζημιώσεις, ο παραπάνω διακανονισμός, με την «ποινή» 18μηνης αποχής μόνο του συγκεκριμένου επιχειρησιακού τμήματος από έργα της ΕΤΕπ και την υποχρέωση παροχής 13,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ κ.ά., βεβαίως δεν φαίνεται να αποτελεί «ισχυρό χτύπημα στην διαφθορά».

Ερωτάται η Επιτροπή:

–    Μπορεί να δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με την έρευνα της ΕΤΕπ και της OLAF; Για ποια ακριβώς έργα υπήρξαν παραβιάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διακανονισμό, τι είδους παραβιάσεις ήταν και ποιος ο οικονομικός τους αντίκτυπος;

–    Είναι νόμιμος ο επιχειρησιακός «διαμελισμός» μιας εταιρίας από τους θεσμούς της ΕΕ για παραβιάσεις των κανονισμών περί δημοσίων συμβάσεων; Σε ποιον κανονισμό αναφέρεται αυτή η πρακτική; Υπάρχει προηγούμενο; Ποιο; Ποιο ακριβώς είναι το «επιχειρησιακό τμήμα» της εταιρίας στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση;

–    Θα απαιτήσει η Επιτροπή την επιστροφή των δημόσιων πόρων που, με δωροδοκίες και άλλες αθέμιτες πρακτικές, απέσπασε η Siemens για τη συγκεκριμένη υπόθεση; Τι δεσμεύσεις ανέλαβε η ΕΤΕπ έναντι της εταιρίας στον εν λόγω διακανονισμό; Συνεχίζονται οι έρευνες για άλλες υποθέσεις της Siemens; Για ποιες;

Απάντηση του κ. Šemeta

εξ ονόματος της Επιτροπής


 Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ότι η έρευνα σχετικά με την εταιρία Siemens έχει κλείσει με διακανονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών: της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Siemens. Η ΕΤΕπ εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την εν λόγω συμφωνία  στις 15 Μαρτίου 2013.

Η OLAF δεν μπορεί να γνωστοποιήσει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την έρευνα για λόγους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πλειοδότες οι οποίοι αποτέλεσαν αντικείμενο οριστικής καταδικαστικής απόφασης για λόγους απάτης, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, πρέπει να αποκλείονται της συμμετοχής σε δημόσια σύμβαση .

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διακανονισμού περιλαμβάνει δέσμευση από μέρους της Siemens ότι το συγκεκριμένο επιχειρησιακό τμήμα θα απέχει οικειοθελώς από την υποβολή προσφορών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ και από κάθε είδους σχέση με την τράπεζα για 18 μήνες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Siemens δεσμεύτηκε επίσης να παρέχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,5 εκατομμύριων ευρώ σε διάστημα πέντε ετών σε διεθνείς οργανισμούς, διακυβερνητικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις ή/και ακαδημαϊκούς φορείς που υποστηρίζουν σχέδια ή άλλες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της χρηστής διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επιπλέον, η Siemens έχει συμφωνήσει να συνεργάζεται εκ του σύνεγγυς και να βοηθά την ΕΤΕπ στην προώθηση των προσπαθειών της για διερεύνηση εικαζόμενων απαγορευμένων συμπεριφορών σε κάθε χρηματοδοτούμενο από την ΕΤΕπ σχέδιο. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με τα πρότυπα συμμόρφωσης και την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την OLAF σχετικά με δύο άλλες εν εξελίξει έρευνες που αφορούν τη Siemens. Δεδομένου ότι οι υποθέσεις αυτές είναι σε εξέλιξη, η OLAF δεν δύναται να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα στο παρόν στάδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: