Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΑΧ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ...

«Ο Λουίς Μπάρθενας μου εξήγησε ότι επί τουλάχιστον 20 χρόνια η χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος γινόταν με τρόπο παράνομο, μέσω δωρεών σε μετρητά από επιχειρηματίες του κατασκευαστικού και άλλων κλάδων οι οποίοι, με την σειρά τους, λάμβαναν συμβόλαια από τους θεσμούς και τις υπηρεσίες που ήλεγχε το κόμμα», έγγραψε ο διευθυντής της κεντροδεξιάς ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», Πέδρο Ραμίρεθ, ο οποίος πήρε μια τετράωρη συνέντευξη από τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

 Τα χρήματα μεταφέρονταν κυρίως σε σακούλες, αλλά και σε χαρτοφύλακες, και η συναλλαγή πραγματοποιούταν στο γραφείο του έτερου ταμία του ΡΡ Αλβαρο Λαπουέρτα, παρουσία του Μπάρθενας, στα γραφεία του κόμματος στην Οδό Genova στη Μαδρίτη. 

Ο Λαπουέρτα με τον Μπάρθενας μετρούσαν τα χαρτονομίσματα και τα τοποθετούσαν στο χρηματοκιβώτιο, αστειευόμενοι ενίοτε αν ο ένας είχε εμπιστοσύνη στον άλλο ή όχι. Όταν αυτός που κατέβαλε τη μίζα αναχωρούσε από το γραφείο, ο Λαπουέρτα έβγαζε μια καρτ βιζίτ και στην πίσω πλευρά σημείωνε με μικρά γράμματα το όνομα του δωροδότη και το ποσό. Ο Μπάρθενας


έκανε το ίδιο σε ένα τεφτέρι. Ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η δουλειά, όπως τον περιέγραψε ο Μπάρθενας, είναι σύμφωνα με τον Ραμίρεθ πολύ παρόμοιος με όσα είχε περιγράψει στον «El Mundo» τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κασιμίρο Γκαρθία-Αμπαδίγιο, ένας από τους επιχειρηματίες που πλήρωσε μίζες στο Λαϊκό Κόμμα.  Όπως παραδέχεται ο Μπάρθενας στη συνέντευξή του, ένα μέρος των χρημάτων πήγαινε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Λαϊκού Κόμματος, ένα άλλο μέρος χρηματοδοτούσε κάτω από το τραπέζι τις προεκλογικές εκστρατείες προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος από το όργανο που εξετάζει τα προεκλογικά έξοδα των κομμάτων και ένα τρίτο μέρος παρέμενε στο χρηματοκιβώτιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί «για άλλους σκοπούς». Όπως είπε ο Μπάρθενας στη συνέντευξή του, ο κυριότερος και πιο συχνός από τους σκοπούς αυτούς ήταν η τριμηνιαία πληρωμή μίζας σε μετρητά προς τον πρόεδρο του ΡΡ και πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τη γενική γραμματέα Μαρία Δολόρες ντε Κοσπεδάλ και τους βοηθούς γραμματείς του κόμματος.  

Ο Μπάρθενας διηγήθηκε επίσης στον Ραμίρεθ συζητήσεις του με τον Ραχόι στις οποίες ο πρωθυπουργός υποσχόταν στον πρώην ταμία του ΡΡ ότι «δεν θα τον αφήσουν μόνο». «Ο Μπάρθενας μου είπε πως ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα δεν αποτελεί παρά ένα μικρό μέρος από τα στοιχεία που ο ίδιος έχει στη διάθεσή του. Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση θα προκαλέσουν άλλα έγγραφα και σκληροί δίσκοι που αποδεικνύουν την συστηματική παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος», καταλήγει το άρθρο του Ραμίρεθ.  Ο Μπάρθενας προφυλακίστηκε στις 27 Ιουνίου για δωροληψία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παραχώρησε τη συνέντευξη προς τον διευθυντή του «El Mundo» λίγες ημέρες νωρίτερα





Δεν υπάρχουν σχόλια: