Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

WELCOME TO JERSEY ...


Αστυνομικό μυθιστόρημα ή το τέλειο έγκλημα; Τραπεζίτες, πολιτικοί, εφοπλιστές, golden boys ,εκδότες και μαφιόζοι επιχειρηματίες «κατοικοεδρεύουν» σε ένα νησί.  The island of Jersey. 


Στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ανατέθηκε  στα τέλη Σεπτεμβρίου η εποπτεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ),  με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Του ανατέθηκε η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, αλλά και της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στον Στουρνάρα παρέμεινε η αρμόδιοτητα για την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου, την εκπροσώπηση του υπουργείου στους Διεθνείς Οργανισμούς, για την υπογραφή αποφάσεων εξουσιοδότησης υπαλλήλων για τον χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, την οργάνωση των υπηρεσιών, για τις αποσπάσεις και μετατάξεις στο υπουργείο Οικονομικών υπαλλήλων άλλων φορέων, για τις πράξεις πρόσληψης ή διορισμού προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών και των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από αυτό και ανάθεσης μίσθωσης έργου σε φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, παραμένει αρμόδιος για τις πράξεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην πληρωμή συμπληρωματικών συντάξεων σε συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου, αλλά και για την έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για τον συντονισμό της δραστηριότητας των Γραφείων των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Άραγε ποιανού υπογραφή είναι πιο «δυνατή»; Σαφέστατα του Μαυραγάνη. Δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση.

Ο Γιώργης είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990. Επισης είναι μελος της Ένωσης Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Διεθνούς Φορολογικής Ένωσης (International Fiscal Association - IFA) και επιστημονικός συνεργάτης του International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) σε εκδόσεις που αφορούν τη φορολογία στην Ελλάδα (The Taxation of Companies in Europe, European Tax Handbook, European Corporate Tax Law, Transfer Pricing Database). Έχει εκτεταμένη εμπειρία στο φορολογικό δίκαιο (φορολογία εταιρειών, διεθνές φορολογικό δίκαιο, φορολογικό δίκαιο της ΕΕ, φορολογικές δίκες κλπ.) και εμπορικό δίκαιο (συγχωνεύσεις, εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις, έργα παραχώρησης, κλπ.).

 Υπήρξε Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος KPMG Ελλάδας έως τον Ιούνιο του 2012, όποτε και παραιτήθηκε για να αναλάβει Υφυπουργός Οικονομικών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1992 ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος εμπορικών, βιομηχανικών και τεχνικών εταιριών, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τις εταιρείες συμβούλων Deloitte & Touche (μέχρι το 1995) και KPMG (μέχρι το 2001). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας "Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες" μέχρι το 2005 και στη συνέχεια εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος εταιριών μέχρι το τέλος του 2006 οπότε και επέστρεψε στην KPMG. Έχει συμμετάσχει σε συμβουλευτικά έργα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, κοινοπρακτικά δάνεια, χρηματοοικονομικά προϊόντα, συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων καθώς και σε θέματα Χρηματιστηρίου.

Με λίγα λόγια ξέρει και τον ξέρουν οι πάντες. Τραπεζίτες επιχειρηματίες και ότι «κινείται». Στο κόσμο του χρήματος είχαν τον άνθρωπο τους. Εξειδικευμένο. Γνώστης και με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος «Consigliere» στα φορολογικά. Βέβαια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πως βρεθήκαν μίζες από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS στην KPMG αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Νοέμβριο 2012 και στα χέρια της βρετανικής Εφορίας βρίσκονται 8.474 ονόματα πελατών της HSBC του Τζέρσεϊ. Μεταξύ αυτών έχουν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας, 134 στην Κύπρο και 97 στην Ελλάδα. Αμέσως ο Στουρνάρας μέσα σε ελάχιστες ήμερες, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν ζητά πληροφορίες σχετικά με Έλληνες πολίτες ή πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα που δηλώνουν ως έδρα τους την Ελλάδα και διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC Bank στη νήσο Τζέρσεϊ. Από τότε τηρείται σιγή ιχθύος. Όλοι ασχολούνται με την λίστα Λαγκάρτ αλλά ουδείς με τον μεγάλο θησαυρό. Γιατί; Γιατί υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη. Να μείνουν ανώνυμοι οι μάγκες του Τζέρσεϊ.

Memorandium of understanding. Το μαγικό σύμφωνο που θα μείνουν ανώνυμοι οι μάγκες, δεν θα διωχθούν και θα πληρώσουν τους "φόρους" τους. Ο Μαυραγάνης το ψήνει, ο Στουρνάρας συντονίζει και το κοινοβούλιο κοιμάται εσκεμμένα αφού θα το ψηφήσει νύχτα, αν χρειαστεί να το κάνει.

Σε αυτή τη λίστα των ελλήνων και κυπρίων συμπεριλαμβάνονται τραπεζίτες, είτε ως εταιρίες, Hedge Funds, SPV, (ειδικού σκοπού) είτε ως θυγατρικές των τραπεζών. Εφοπλιστές ακόμα και ως φυσικά πρόσωπα, πέρα από της εταιρίες τους. Υπάρχει ακόμα και το ελληνικό δημόσιο (προεισπράξεις

εσόδων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έγιναν με offshore). Επιχειρηματίες έχουν διακινήσει δισεκατομμύρια μέσω Τζέρσεϊ, Κύπρου και Χ.Α. Υπάρχουν εκδότες, μεγαλοδημοσιογράφοι που έχουν κρύψει «μαύρα» πακέτα σε «πόντους» πλοίων ελλήνων εφοπλιστών. Υπάρχουν, υπάρχουν, υπάρχουν. Όλοι άμεσα η έμμεσα ήταν “πελάτες” του Μαυραγάνη. Τότε. Σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: