Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΧΕΙ ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΔΜΗΕ ...


Σκανδαλώδη προνομιακή μεταχείριση υπέρ κοινοπραξίας στην όποια συμμετέχει η Siemens και σε βάρος της ελληνικής εταιρίας Ελληνικά Καλώδια στον διαγωνισμό της ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων - Ηπειρωτικής Ελλάδας με υποβρύχια καλώδια, ύψους 400 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Σε ερώτησή που κατέθεσε  ο Ν. Χουντής, καταγγέλλει ότι ο ΑΔΜΗΕ ως Αναθέτουσα Αρχή,  επέδειξε σκανδαλώδη εύνοια υπέρ της κοινοπραξίας εταιριών Siemens, Nexans, Prysmian αφού ανέχτηκε κραυγαλέες αποκλίσεις από τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.  Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι:
α) Η κοινοπραξία, αρνήθηκε να δεσμευτεί όπως όφειλε με βάση τους όρους του διαγωνισμού για τυχών κακοτεχνίες για το 100% της αξίας του έργου, αλλά δεσμεύτηκε μόνο για το 10%
β) Η κοινοπραξία αρνείται να δεσμευτεί ουσιαστικά επί χρονοδιαγράμματος αφού δεν δέχεται ποινικές ρήτρες για τυχόν υπέρβασή του όπως προβλεπόταν στους όρους του διαγωνισμού
γ) η εταιρία Siemens μέσω των εγγυητικών επιστολών της τράπεζάς της, ζητά την εφαρμογή του γερμανικού Δικαίου, για την επίλυση τυχόν διαφορών, ενδεχομένως για να αντιμετωπίσει την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όρος που δεν υπήρχε φυσικά στα τεύχη δημοπράτησης όπου προβλέπονταν η εφαρμογή του ελληνικού Δικαίου, ούτε υπήρχε προηγούμενο σε οποιοδήποτε έργο κατασκεύασε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ».
Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην εταιρία Siemens «η οποία έχει καταδικαστεί σε πολλές χώρες για το

αδίκημα της δωροδοκίας», υπαινίσσεται ότι και οι δύο άλλες εταιρίες της κοινοπραξίας, κατηγορούνται ήδη από την Κομισιόν για “καρτέλ στα υποβρύχια και υπόγεια καλώδια και σε σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες” και ζητά από την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να διερευνηθεί γιατί ο ΑΔΜΗΕ ως Αναθέτουσα Αρχή δέχτηκε τόσο σοβαρές παρεκκλίσεις, γεγονός το οποίο συνιστά προνομιακή μεταχείριση υπέρ της κοινοπραξίας και εις βάρος των υπόλοιπων διαγωνιζομένων.
Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι προφανές, ότι μετά την άφιξη της Κας Μέρκελ στην Ελλάδα, όλα μπαίνουν ξανά σε μια... σειρά. Μετά την ανεκδιήγητη εικόνα όπου ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντώνης Σαμαράς, γύρω από ένα τραπέζι μαζί με επιχειρηματίες, άκουγαν τις παρατηρήσεις και προτροπές της Κας Μέρκελ για επενδυτικά και οικονομικά θέματα, διάφοροι που έπιασαν γρήγορα τα μηνύματα, όπως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, έσπευσαν να εναρμονιστούν.
Όταν σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου έχουν ήδη εξαθλιωθεί οικονομικά, κυρίως εξαιτίας της χαμηλής παραγωγικής της βάσης, εξακολουθούν να δίνουν σκανδαλωδώς και κατά παράβαση των νόμων, ελληνικά έργα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία εξαρτώνται εκατοντάδες ελληνικά χέρια, παράνομα σε ξένες επιχειρήσεις, τότε με αυτή την κυβέρνηση και με αυτά τα μυαλά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, και να μην επιτρέψει για άλλη μια φορά στα αρπαχτικά της SIEMENS και στους συνεταίρους της να αφαιρέσουν ξανά την εργασία και το μέλλον αυτής της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: