Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ...


Θετικά αντιμετωπίζει ο ξένος Τύπος τον ορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για τον άνθρωπο «με την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο», ο οποίος μιλάει τη γλώσσα των πιστωτών και είναι θερμός υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων.

NEW YORK TIMES

Ένας ενεργητικός και ομιλητικός άνδρας που απολαμβάνει φήμη σχεδόν αντίστοιχη με εκείνη των rock star στον εθνικό οικονομικό κύκλο, ο 55χρονος Στουρνάρας ήταν σύμβουλος στο υπουργείο


Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα της χώρας ενώ διετέλεσε σύμβουλος και των προηγούμενων σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, εκ των οποίων και εκείνης του Κώστα Σημίτη, υπό την οποία η Ελλάδα εξασφάλισε την είσοδό της στην ευρωζώνη. Ένας από τους λίγους οικονομολόγους που θεωρείται ότι λειτουργεί εκτός κομματικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας και το ίδρυμά του, το ΙΟΒΕ, ήταν η βασική πηγή πληροφόρησης για τους ξένους πιστωτές που ζητούσαν αλουστράριστες εκτιμήσεις για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Το τηλέφωνό του είναι από τα πρώτα που καλούν τα μέλη της τρόικας όταν θέλουν μία εκτίμηση για το πώς οδεύουν τα πράγματα, όπως αναφέρει αξιωματούχος προσκείμενος στους πιστωτές.

WALL STREET JOURNAL
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας: Ο άνθρωπος με την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Ο κ. Στουρνάρας όμως, ένας ευρέως σεβαστός τεχνοκράτης που έχει διατελέσει σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις κατά την τελευταία δεκαετία, έχει ένα πλεονέκτημα: δεν είναι πολιτικός. Αντιθέτως, είναι ένας ξεκάθαρος πρεσβευτής της κοινής λογικής, γνωστός και τη φιλελεύθερη κριτική που ασκεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Στουρνάρας βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη κατά τη δεκαετία του 1990.

Είναι γνωστός για τις «όχι ανόητες» απόψεις του και ήταν συχνά υποστηρικτής νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας.


REUTERS
Το πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα «Mr. Euro». «Πρέπει να κάνει ταχυδακτυλουργικά. Να πιέσει για περισσότερο χρόνο και χρήμα από τους δύσπιστους δανειστές ενώ παράλληλα θα καλοπιάνει τους αξιωματούχους στη χώρα του να προχωρήσουν σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως προσηνή, ενώ θεωρείται θερμός υποστηρικτής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική η οικονομία – προτάσεις που μάλλον θα κερδίσουν και την εύνοια των ξένων πιστωτών που έχουν εξοργιστεί από τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» αναφέρει το πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: