Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

«RESTART» ΣΕ ΚΥΤΤΑΡΑ !

Λονδίνο 
Ισπανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να επαναπρογραμματίσουν ζώντα ιστό εντός του σώματος ποντικιών ώστε να λάβει τις ιδιότητες του εμβρυϊκού, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature».

 Εκτιμούν ότι το νέο επίτευγμα θα οδηγήσει σε καινούργιους δρόμους σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση βλαβών εντός του ανθρώπινου σώματος, όπως για παράδειγμα μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.

Ανάπτυξη όγκων

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όπως έδειξαν τα πειράματα που διεξήχθησαν από ειδικούς του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο στη Μαδρίτη η τεχνική οδήγησε σε ανάπτυξη όγκων στα ποντίκια.

Αυτού του είδους ο επαναπρογραμματισμός είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο εργαστήριο: επιστήμονες είχαν καταφέρει να μετατρέψουν ενήλικα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών μέσω της προσθήκης των κατάλληλων χημικών παραγόντων ή γονιδίων.

Τώρα για πρώτη φορά οι ειδικοί από την Ισπανία επέτυχαν τα ίδια αποτελέσματα μέσα σε ένα ζώο. «Ηταν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα, θεωρούσαμε ότι θα ήταν αδύνατον να συμβεί» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μανουέλ Σεράνο στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.


Αλλάζοντας το «πεπρωμένο» των ιστών

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Σεράνο χρησιμοποίησε ποντίκια γενετικώς τροποποιημένα ώστε όταν λάμβαναν ένα συγκεκριμένο φάρμακο να μπορούν να παράγουν τέσσερα χημικά τα οποία είχε φανεί από πειράματα στο εργαστήριο ότι είναι ικανά να αλλάξουν το «πεπρωμένο» των ιστών. Με εφαρμογή της μεθόδου οι ιστοί επανήλθαν με επιτυχία στο εμβρυϊκό στάδιο, ωστόσο χωρίς περαιτέρω καθοδήγηση μετετράπησαν γρήγορα σε καρκινικούς.

Ο δρ Σεράνο τόνισε πως «η καρκινογένεση δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που επιθυμούμε σε ό,τι αφορά την αναγεννητική ιατρική. Επιθυμούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι των ιστών με ελεγχόμενο τρόπο και επάνω σε αυτό ακριβώς θα δουλέψουμε στο μέλλον. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε να επαναπρογραμματίσουμε μερικώς τους ιστούς ώστε να φθάσουν σε αυτήν την κατάσταση ‘πλαστικότητας’ που διαθέτουν οι ιστοί των εμβρύων και να οδηγούν σε αποκατάσταση βλαβών του οργανισμού».

Οι αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα ο καθηγητής Ρόμπιν Αλι από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Λονδίνου ο οποίος εργάζεται επάνω στη χρήση βλαστικών κυττάρων για την αποκατάσταση προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού ανέφερε ότι πρόκειται για μια «κομψή» μελέτη που θα έχει σημαντική επίδραση στο συγκεκριμένο πεδίο. «Θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι μια τέτοια μέθοδος είναι ασφαλής αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια νέα στρατηγική στην αναγεννητική ιατρική».


Από την πλευρά του ο καθηγητής Κρις Μέισον, ειδικός στα βλαστικά κύτταρα από το University College του Λονδίνου τόνισε πως «τα αποτελέσματα είναι πιθανώς σημαντικά, ωστόσο υπάρχουν τεράστια ζητήματα σχετικά με τον έλεγχο των κυττάρων».

1 σχόλιο:

yellowbird είπε...

Δυστυχώς η ανθρωπότητα περισσότερο ασχολείται με τις εφαρμογές του iphone παρά με την βιολογική-γενετική έρευνα . Να μην πάμε σε πολέμους, αυτοκίνητα κοκ .
Βλέπω κάτι αποβλακωμένους μεσόκοπους πάνω από τα iphone και σκέφτομαι την ώρα που κάποια σοβαρή ασθένεια (καρκίνος, καρδιαγγειακά, αλτσχάιμερ) τους χτυπήσει την πόρτα τι θα κάνουν . θα βάλουν στον κώλο τους το iphone ... Ας πρόσεχαν που επένδυαν τα χρήματα τους και τον χρόνο τους .