Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Tου “Αλιέως”
Πρωτοσέλιδο σήμερα οι εξελίξεις από το μέτωπο του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Σε πληθώρα άρθρων, αναλύσεων, εκτιμήσεων  κ.λ.π αναφέρονται πολλά και ενδιαφέροντα.

         Καλά όλα αυτά.

       Ο lobbystas ομως θα επιχειρήσει να προχωρήσει λίγο πιο παραμέσα, για να δούμε τι θα βρούμε.
        Αδιαμφισβήτητα πλήγμα η αποχώρηση της μητρικής από την Ελλάδα. Όμως στην ανακοίνωση του ομίλου αποκαλύπτεται ένας εκ των βασικών λόγων αυτής της απόφασης.

   ΄΄Είμαστε δανεισμένοι σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες με τις οποίες έχουμε άριστη συνεργασία και φυσικό είναι να μας απασχολεί το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων. Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις, πρώτα απ' όλα, στο νέο σχήμα θα ενταχθεί και η εταιρεία Cofidin (συμφερόντων βασικών μετοχών), με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να ενισχυθούν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ΄
΄.
 Εύλογο το ερώτημα του lobbystas, γιατί μετά από τρία χρόνια Μνημόνια, προδιαγεγραμμένη την πορεία των ελληνικών τραπεζών ο όμιλος παρέμενε δανεισμένος σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες. Είναι γνωστό στην αγορά, πως τουλάχιστον άλλοι δύο βιομηχανικοί όμιλοι με σχέση δανεισμού-χρηματοδοτήσεων 70%-30% το 2008/9 (70% ελληνικές τράπεζες- 30% ξένες) ανέτρεψαν σταδιακά αυτή την σχέση σε 30%-70% μέχρι το τέλος του 2012.

  Όσον αφορά στο κόστος ενέργειας (που δεν είναι τόσο πρωτεύων για τον όμιλο) πως άλλοι βιομηχανικοί όμιλοι το διαχειρίζονται ακόμη και με την κατασκευή δικών τους μονάδων.

   Στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών- όπου επίσης διαπιστώνεται ΄΄άνοιγμα΄΄ - ποιά ήταν η στρατηγική του ομίλου; και ποιά η πολιτική άλλων;


    Εν τέλει παρά τις αγαθές προθέσεις των Μιχάλη και Γιάννη Στασινόπουλου των δύο υιών του πατριάρχη Νίκου Στασινόπουλου) και τις φιλότιμες προσπάθειες τους αναδεικνύεται ( εκ του αποτελέσματος) έλλειμμα διορατικότητας, αντιστάθμισης κινδύνου,  διαχείρισης της ομολογουμένως πρωτοφανούς κρίσης.

Είμαστε πεπεισμένοι, πως στην πορεία ΜΜΕ και συνάδελφοι θα εντοπίσουν ουσιαστικούς λόγους και αίτια που οδήγησαν τον όμιλο στο σημείο της αποχώρησης της μητρικής του από την Ελλάδα.

σ.σ. αλήθεια ΄γιατί το πρωί ο Γ. Τράγκας- στην εκπομπή του στον Real News-   αποκάλεσε  τον Μηταράκη...Μητσοτάκη.

     Εξ αρχής και αντικειμενικά ΟΛΙΓΟΣ ο υφυπουργός Ανάπτυξης (χα!χα!χα!) & Ανταγωνιστικότητας (ξανά χα!χα!χα!)

θα μπορούσε πολύ βολικά να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα, που θα βόλευε λ.χ. τον Γ. Στουρνάρα.

    Ιδέες βάζουμε, λέμε τώρα, και τίποτε παραπάνω. Αλλά η ιστορία με τον Μηταράκη έχει καταντήσει ανέκδοτο.


Κάθε φορά, που συναντάται με ΄΄ξένους επενδυτές΄΄  ακολουθεί και μια στραβή. Λέτε να είχε δίκιο ο Γ. Τράγκας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: