Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

ΞΕΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΕΑΚΙΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΄΄ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ΄΄.

Tου “Αλιέως”   
  Η αλλαγή διοίκησης στην Eurobank πυροδοτεί έναν ακήρυχτο παρασκηνιακό πόλεμο, που σχετίζεται από σοβαρές business μέχρι απλές αργομισθίες ημετέρων, χαριστικών διαφημιστικών προγραμμάτων και βολέματος δημοσιογράφων, παραγοντίσκων.
   
Η αλήθεια είναι, πως στην διάρκεια της 18ετούς πορείας του ομίλου, κυρίως της περιόδου μεγέθυνσης του εντός και εκτός συνόρων αναπτύχθηκαν παράλληλες δομές, καλλιεργήθηκαν προσωπικές πολιτικές και όπως είναι λογικό έγιναν πολλά παιχνίδια. 

Το σύστημα Eurobank, όπως το όρισε η ομάδα Λάτση και το διαμόρφωση το δίδυμο Καραμούζη ( κυρίως)- Νανόπουλου  (δευτερευόντως) δεν υφίσταται. Και μαζί με αυτό πλήθος σχέσεων και ισορροπιών που είχαν ΄΄ανδρωθεί΄
΄.  
 Για αυτό λοιπόν τα χτυπήματα αρχικά του Βήματος- Ψυχάρη κατά του ΤΧΣ, της επιλογής της διοίκησης του να διορίσει τον Χρ. Μεγάλου στην Eurobank,  οι πρωτοσέλιδες βολές Πρώτου Θέματος- Καραμήτσου  κατά του Γ. Δαυίδ που ανέλαβε την προεδρία του νέου δ.σ. ενέργεια που είναι αλήθεια ότι παραξένεψε και τον lobbystas.gr αρχικά.


  Όπως μας είχε ενημερώσει η εγκυρότατη πηγή μας η ανάληψη της προεδρίας της Eurobank από τον Γ. Δαυίδ με την αναπόφευκτη έκθεση του εμπειρότατου 78χρονου επιχειρηματία ενδέχεται να σηματοδοτεί την απαρχή ουσιαστικότερων αλλαγών, εξελίξεων σε πολλά επίπεδα. Οπως ανάλογα ο διορισμός του Χρ. Μεγάλου με τον Νικόλα να ΄΄εκπαραθυρώνεται΄΄ παρά τα όσα τον διαβεβαίωναν δικοί του άνθρωποι, μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε σημείο, που να προχωρήσει ο Νικόλας στην διοργάνωση ΄΄επενδυτικής εκδήλωσης΄΄ .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΤΑ; ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ; ΤΟΚΟ 12% ΕΤΗΣΙΩΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;
Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας υπέγραψε 4 αποφάσεις για την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακών δανείων τριών τραπεζών συνολικού ποσού 11.007.000.000€, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3723/2008 και 2322/1995.
Συγκεκριμένα:
•για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 4.500.000.000€
•για την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε 2.557.000.000€
•για την Eurobank Ergasias ΑΕ 3.950.000.000€
Το άρθρο 1 του Ν.2322/1995 (ΦΕΚ 143/Α/1995) προβλέπει όμως, προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις η εγγραφή υπέρ του Δημοσίου, πρώτη υποθήκη επί ακινήτων των τραπεζών. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«4.Για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση θυγατρικών τους επιχειρήσεων απαιτείται η εγγραφή υπέρ του Δημοσίου πρώτης υποθήκης επί ακινήτων τους.
5.Για οποιαδήποτε υποθήκη που εγγράφεται προς εξασφάλιση του Δημοσίου από εγγυήσεις που χορηγούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.δ/τος 4242/1962 (ΦΕΚ 187 Α). Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και υποθήκες που δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, για εγγυήσεις που παρασχέθηκαν προ της ισχύος του νόμου αυτού, με τον όρο εγγραφής πρώτης υποθήκης υπέρ του Δημοσίου.»

Σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους των ομολόγων των τραπεζών τουλάχιστον τα 11.007.000.000€. Το επιτόκιο των ομολόγων είναι το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, κυμαινόμενο euribor 12 μηνών συν περιθώριο 12% ετησίως.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
1)Υπάρχει λίστα με τα ακίνητα αξίας 11.007.000.000€ που υποθήκευσαν(πρώτη υποθήκη) οι τρεις τράπεζες;
2)Ποιοι είναι οι κάτοχοι των ομολόγων των τριών τραπεζών;
3) Είναι δυνατόν να εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο για ομόλογα τραπεζών επιτόκιο 12% ετησίως;

Πηγή:
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-5ΚΕ
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΖΔΝ
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΝΔ
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΕΤ