Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ...

Σχέδιο εφαρμογής φορολογικής αμνήστευσης αποφάσισε  το υπουργικό συμβούλιο στη Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη το σχέδιο φορολογικής αμνήστευσης δεν θα είναι καθολικής ισχύος, γιατί η κυβέρνηση, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα φοροδιαφυγής. Η απόφαση, τόνισε, λήφθηκε μέσα στο κλίμα της οικονομικής κρίσης και έκρινε σκόπιμο την προώθηση μίας τέτοιας απόφασης για σκοπούς προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω των έκτακτων αναγκών που υπάρχουν στην οικονομία. Σε όσους, σημείωσε, παραχωρείται φορολογική αμνήστευση θα απαλλάσσονται της καταβολής φόρου εισοδήματος. Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό οικονομικών και τα αρμόδια τμήματα, όπως είναι το τμήμα εσωτερικών προσόδων, να ετοιμάσουν σχετικό νομοσχέδιο και να το παρουσιάσουν στο υπουργικό συμβούλιο, αν είναι δυνατόν το επόμενο δεκαπενθήμερο».


Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη φορολογική αμνήστευση με ειδική ευαισθησία σε θέματα φοροδιαφυγής και για αυτό σε συνεννόηση με το τμήμα εσωτερικών προσόδων θα επιταχυνθούν διαδικασίες που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής». Πρόσθεσε ότι, «πάρα πολλές χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση αξιοποίησαν αυτό το μέτρο (αμνήστευση), βέβαια, πάντοτε στο πλαίσιο κάποιων κριτηρίων που δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να είναι αλώβητος σε τέτοιες περιπτώσεις και να αισθανθεί ότι μπορεί να μην πληρώνει τους φόρους του διότι θα υπάρχει φορολογική αμνηστία. Σημείωσε ότι, «το ότι διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια αποδεικνύει πάρα πολύ σωστά και συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση διαπνέεται από τη φιλοσοφία να πει ναι στη φορολογική αμνήστευση για συγκεκριμένους λόγους και στον επαναπατρισμό κεφαλαίων διότι βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση και χρειαζόμαστε ρευστότητα, αλλά την ίδια ώρα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εξίσου σημαντικός στόχος και προσπάθεια της κυβέρνησης». Κληθείς να πει αν έχουν γίνει υπολογισμοί για το ποσό κεφαλαίων που θα επαναπατριστεί, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ετοιμάζεται μια μελέτη, ωστόσο, «δεν έχει προϋπολογιστεί το ποσό μέχρι τώρα. Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, αναμένουμε τη νομοθεσία από το υπουργείο οικονομικών και θα διαφανεί».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έχει σχέση με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που διέρχεται ο τόπος. Η παραχώρηση φορολογικής αμνήστευσης, σημείωσε ο εκπρόσωπος, θα αφορά εκείνους οι οποίοι θα επαναπατρίσουν κεφάλαια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013. Σημείωσε ότι το δικαίωμα σε όσους ενδιαφερθούν να ενταχθούν στο σχέδιο θα παραχωρείται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως: Η άμεση και μετρήσιμη επένδυση, εξόφληση υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα ή προς το κράτος και μακρόχρονη κατάθεση των χρημάτων που θα προκύψουν από την αμνήστευση σε πιστωτικά ιδρύματα με μίνιμουμ κατάθεση πέντε χρόνων και αγορά κρατικών ομολόγων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι σε όσους παραχωρηθεί το δικαίωμα επαναπατρισμού κεφαλαίων με βάση το σχέδιο, θα απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος. «Το υπουργικό συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει επίσης τον υπουργό οικονομικών και τα αρμόδια τμήματα και ειδικότερα το ΤΕΠ, να ετοιμάσουν σχετικό νομοσχέδιο και να κατατεθεί στο υπουργικό το συντομότερο δυνατό, κι αν είναι δυνατό στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: