Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ;

Πριν ένα χρόνο περίπου έγινε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 44 χλμ νοτιοανατολικά του Βόλου. Είχαμε αναρωτηθεί εάν «Θεωρείται «ύποπτος» σεισμός που πρόκειται να ενεργοποίηση το ρήγμα της Ατάλαντης;». 

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί σήμερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιμβρου και Σαμοθράκης, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο παρατηρήθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 47 χλμ δυτικά του Τσανάκαλε της Τουρκίας, 316 βορειονατολικά της Αθήνας, με το εστιακό του βάθος στα 5χλμ.

«Ξύπνησε»  το ρήγμα της Ανατολίας

Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει μεγαλύτερους σεισμούς, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, συνέστησε όμως ψυχραιμία μιας και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές της βόρειας χώρας.

Ήταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, ενεργοποιώντας ένα τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, εκεί όπου αυτό βγαίνει από τον Ελλήσποντο και εισέρχεται στον Αιγιακό χώρο. Η δόνηση αυτή έγινε αισθητή σε μια ευρύτερη περιοχή στη Σαμοθράκη, στην ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στα νησιά του Αιγαίου και στον τουρκικό χώρο.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί περίπου του ίδιου μεγέθους ή και μεγαλύτεροι.

Ο τελευταίος σεισμός που έχει δώσει αυτό το ρήγμα ήταν 7,1 ρίχτερ στις 17 Ιανουαρίου 1999 που ήταν ένας σεισμός με μεγάλες καταστροφές αλλά είχε γίνει πολύ πιο ανατολικά, μέσα στην Τουρκία, στην πόλη του Ισμίκ. 

Ο  κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας  δήλωνε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 στο zougla.gr.

Η περιοχή του βορείου ρήγματος της Ανατολίας έχει μήκος 1.400 χλμ. Το ρήγμα χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας, η οποία κινείται προς τα δυτικά, από την ευρασιατική πλάκα.

Η κίνηση της περιοχής του ρήγματος αυξάνει σταθερά: ήταν 6,5 χιλιοστά/έτος προ δεκαπενταετίας, έφθασε στα 17 χιλιοστά/έτος την προηγούμενη πενταετία και στα 20-30 χιλιοστά/έτος σήμερα, με κατεύθυνση τα νοτιοδυτικά. Η θάλασσα του Μαρμαρά έχει ένα σεισμικό κενό σε τμήμα μήκους 100 χλμ., το οποίο δεν έχει «σπάσει» από το 1766 και είναι ικανό να «δώσει» σεισμό της τάξης των 7,4 Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στο ρήγμα έγιναν στο Γκάνος το 1912 και στο Ιζμίτ το 1999 (7,4 Ρίχτερ έκαστος). Επίσης επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρήγμα της Ανατολίας, καθώς εισέρχεται στο χώρο του Αιγαίου, διακλαδίζεται σε διαφορετικά ρήγματα, εκ των οποίων το ένα περνά στο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, ενώ τα άλλα δύο βορειότερα της Σκοπέλου και της Αλοννήσου μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής.
Επίσης υπήρχαν δύο επιστημονικά σενάρια για μελλοντικούς σεισμούς μετά τον καταστροφικό σεισμό το 1999. Το πρώτο προβλέπει μετατόπιση της δραστηριότητας του ρήγματος της Ανατολίας προς τα δυτικά. Το δεύτερο την επιστροφή της σεισμικής δραστηριότητας προς την αρχή του ρήγματος, στην Ανατολική Τουρκία.  


Έρχεται μεγάλος καταστροφικός σεισμός; Το ρήγμα της Αταλάντης διακλαδίζεται με το ρήγμα της Ανατολίας όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ Χουλιάρας;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: