Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ;

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να επέμβει στρατιωτικά, πριν οι ΗΠΑ εξετάσουν σοβαρά τη στρατιωτική επιλογή όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τον νέο πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί «λύκο που έχει μεταμφιεστεί σε πρόβατο».

«Είμαστε πιο κοντά στο Ιράν από τις ΗΠΑ. Είμαστε πιο ευάλωτοι. Και συνεπώς θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα αυτό πώς πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν, ίσως πριν από τις ΗΠΑ» προειδοποίησε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Υπάρχει ένας νέος πρόεδρος στο Ιράν. Επικρίνει τον προκάτοχό του λέγοντας ότι ήταν ένας λύκος με προβιά λύκου. Η στρατηγική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος είναι του λύκου με προβιά προβάτου, χαμόγελα και παράλληλα κατασκευή ατομικής βόμβας» είπε.

«Πλησιάζουν την κόκκινη γραμμή, ακόμη δεν την πέρασαν» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο όριο, από το οποίο και μετά το Ιράν θα μπορεί να κατασκευάσει το πρώτο του πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τον Νετανιάχου. «Και πρέπει να τους πούμε χωρίς κανένα διφορούμενο πως αυτό δεν θα γίνει επιτρεπτό».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, το Ιράν διαθέτει περί τα 190 κιλά εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου, επί συνόλου 250 κιλών που απαιτούνται για την κατασκευή μιας βόμβας.

Ο Χασάν Ροχανί, ένας μετριοπαθής ιερωμένος, εξελέγη στις 14 Ιουνίου στην προεδρία του Ιράν και θα διαδεχθεί τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κατά την ορκωμοσία του στις 3 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το Ιράν μπορεί να προσπαθήσει να κάνει μια πρόταση στις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο, Τρίτη, για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα.


Η Τεχεράνη μπορεί να προτείνει μια «προσωρινή διακοπή» του εμπλουτισμού ουρανίου ή ακόμη και «μια πιθανή μετατροπή σε μικρότερο επίπεδο ενός μέρους του εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% ουρανίου, για να λάβει σε αντάλλαγμα μερική άρση των διεθνών κυρώσεων».

«Είναι μια άνευ αξίας παραχώρηση» δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί «ένα ακόμη δείγμα της σκόπιμης πολιτικής του ιρανικού καθεστώτος που προσπαθεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα».

«Το Ισραήλ θα αντιταχθεί σε μια τέτοια ιρανική πρόταση και θα απορρίψει κάθε πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει πλήρη διακοπή κάθε δραστηριότητας εμπλουτισμού ουρανίου, την απόσυρση του Ιράν από κάθε εμπλουτισμό υλικού, το κλείσιμο των παράνομων υπόγειων εγκαταστάσεων στην πόλη Κομ, την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα πλουτωνίου».

Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ ευθύνεται για πολλές εκρήξεις σε αποθήκες πολεμοφοδίων στη Συρία, κοντά στην πόλη Λατάκεια στις 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN την Παρασκευή και έγραψε η εφημερίδα New York Times, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των αποθηκών αυτών για να εμποδίσει τη ρίψη πυραύλων εναντίον του στόλου του.

«Μόλις κάτι συμβεί στη Μέση Ανατολή, κατηγορούν το Ισραήλ» σχολίασε ο Νετανιάχου. «Δεν συνηθίζω να λέω τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Μπορώ να πω ότι η πολιτική μου είναι να εμποδίσω την μεταφορά επικίνδυνων όπλων στη Χεζμπολάχ και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».


Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, στόχος της αεροπορικής επιδρομής ήταν πύραυλοι κρουζ Yakhont που πούλησε η Ρωσία στο καθεστώς της Δαμασκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: