Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

ΤΑ «ΔΩΡΑΚΙΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ !

Του «Αρχιμήδη»
Πώς να προστατεύεις… αποτελεσματικά, τους παλιούς σου «φίλους»!

Αλήθεια, πόσο προκλητική μπορεί να είναι μία κυβέρνηση; Και όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει χάσει πλέον το μέτρο. Δεν είναι δυνατόν από τη μία, να απειλεί με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις, όσους χρωστούν μικροποσά στο Δημόσιο, και από την άλλη, να ετοιμάζεται να χαρίσει «τσουχτερά» πρόστιμα, σε μεγαλοοφειλέτες!


Το «κογκλάβιο» λοιπόν της Πλατείας Συντάγματος, δηλαδή οι κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης και ΣΙΑ, επιχείρησε να προωθήσει ρύθμιση, που προέβλεπε τη μείωση κατά 80% των προσαυξήσεων και των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία στο παρελθόν. 

Στο νομοσχέδιο ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΠΑΡΟΧΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, στις τελευταίες σελίδες, η κυβέρνηση είχε καταχωνιάσει στο άρθρο 39, το οποίο στην παράγραφο 1 προέβλεπε τα εξής:

" Όταν από τον προσωρινό έλεγχο διαπιστωθεί ότι τα φορολογικά στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί ή έχουν καταχωρηθεί ανακριβώς στα τηρούμενα βιβλία, τότε η υπόθεση καθίσταται υποχρεωτικά ελεγκτέα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν.3842/2010 (A’ 58)".

Το «ζουμί» όμως βρισκόταν στην παράγραφο 2:

" Στην περίπτωση αυτήν οι προβλεπόμενες κατά φορολογικό αντικείμενο προσαυξήσεις ή πρόστιμα μειώνονται στο 1/5 για υποθέσεις οικονομικού έτους 2008 και παλαιότερα".

Δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τη στιγμή που τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν «μαύρη τρύπα», η οποία εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ, ετοιμαζόταν δώσει άφεση στους μεγαλοφοροφυγάδες που ζημίωναν τόσα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο!
Η επίμαχη διάταξη αποσύρθηκε τελικά , εξαιτίας κυρίως της αφόρητης πίεσης από το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο, μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξή της, απαίτησε να αποσυρθεί άμεσα από το νομοσχέδιο.

«Περίεργες»…συμπτώσεις!

Προσέξτε τώρα το εξής. Εντελώς «συμπτωματικά» μεταξύ των φορολογουμένων που ελέγχονται για προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση είναι και οι μεγαλοκαταθέτες που βρίσκονται στην λίστα Λαγκάρντ και αφορούν για τις καταθέσεις τους κατά τα έτη 2005 έως 2007 στο κατάστημα της HSBC στην Ελβετία. Εντελώς «συμπτωματικά» πάλι, ενώ τα ειδοποιητήρια από το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ, άρχισαν να αποστέλλονται Φεβρουάριο του 2013, στις 28 του ίδιου μήνα, ο Γιάννης Στουρνάρας, υπογράφει και καταθέτει την επίμαχη ρύθμιση. Γιατί άραγε; Τι μπορεί να κρύβεται, πίσω από αυτή την υπόθεση;


Τα «φιλαράκια τα καλά…»


Για να δούμε λίγο τα πράγματα. Υποτίθεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή συστάθηκε, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες αλλοιώθηκε η αρχική λίστα Λαγκάρντ, και αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ένα από τα ονόματα που είχαν σβηστεί από τη λίστα, είναι και του Συμεών Σικιαρίδη, συζύγου της εξαδέλφης του καταγγελλόμενου για την αλλοίωση της λίστας υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, Ελένης.


Ποιος λοιπόν θα περίμενε, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη διάταξή –σκάνδαλο για το χάρισμα των προστίμων, συνεργαζόταν παλιά στενά με τον κ. Συκιαρίδη;Και όμως, είναι αλήθεια.Ο Γιάννης Στουρνάρας, από το 2000 μέχρι το 2004,διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Στο ΦΕΚ 3914 με ημερομηνία 

11.5.2004,καταχωρήθηκαν οι αλλαγές που είχαν προκύψει στη διοίκηση της Εμπορικής Κεφαλαίου και Συμμετοχών, ή αλλιώς Emporiki Venture Capital. Εκεί διαβάζουμε ότι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, ήταν ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.Παρακάτω όμως βλέπουμε, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθετε, μεταξύ άλλων,και στον Συμεών Συκιαρίδη, εκτελεστικό διευθυντή επενδύσεων της Εμπορικής Κεφαλαίου και Συμμετοχών, να εκπροσωπεί την εταιρία, και να συνάπτει συμφωνίες με τρίτους για παροχή ή προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών, σχετικών με τη λειτουργία και το σκοπό της εταιρίας, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ κατά περίπτωση , να αναλαμβάνει χρήματα, χρηματόγραφα, να εισπράττει χρήματα, να εκδίδει και να εξοφλεί τραπεζικές επιταγές!
Ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Συκιαρίδης, όχι απλά γνωρίζονται, αλλά έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν. Τώρα, πως τα έφερε η «τύχη», και ο κ. Στουρνάρας προώθησε στη Βουλή ρύθμιση, με την οποία χαρίζονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα σε όσους ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημα΄των, μεταξύ αυτών και οι καταθέτες στη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνεται και ο παλιός του συνεργάτης, είναι ένα ερώτημα. Έχει να δώσει άραγε καμμία απάντηση σ΄αυτό ο υπουργός Οικονομικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: