Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ DEUTSCHE BANK ...


Μόνο που οι δικοί μας απατεώνες δεν καταλήγουν φυλακή αλλά τους πληρώνει παραπάνω από ένα ΑΕΠ ο ελληνικός λαός, για να μείνουν ιδιοκτήτες !!!
Η είδηση που θα διαβάσετε είναι πλέον «μπαγιάτικη». Στην online έκδοση πριν από λίγο έσκασε νέο σκάνδαλο - απάτη σε σχέση με την εκκλησία 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αλλά και ένας από τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα πλέγμα δικαστικών ερευνών, σκανδάλων και κατηγοριών για αθέμιτες πρακτικές.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αφιερώνει στο τελευταίο τεύχος του ένα πολυσέλιδο ρεπορτάζ στη Deutsche Bank και στους μέχρι σήμερα θεωρούμενους ως υπεράνω πάσης υποψίας διευθυντές της οι οποίοι είδαν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες αστυνομικούς να σταθμεύουν τα βαν με τα φιμέ τζάμια έξω από τα κεντρικά κτίρια της Φραγκφούρτης, να εισβάλλουν στα γραφεία διευθυντικών στελεχών ψάχνοντας για έγγραφα, δισκέτες και σκληρούς δίσκους και να συλλαμβάνουν τελικά πέντε διευθυντικά στελέχη. «Η επιχείρηση ήταν αναμφίβολα μια επίδειξη δύναμης  προς το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της γερμανικής οικονομίας το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματική συμμορία» αναφέρει το Spiegel.

Η τελευταία «αμαρτωλή» υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας αφορά συναλλαγές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου. Από την εισαγγελική έρευνα που έχει διεξαχθεί τα τελευταία δύο χρόνια προκύπτει φοροδιαφυγή που πιθανόν να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς η τράπεζα φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το «παραθυράκι» της μη φορολόγησης εντός της ευρωζώνης αδειών εκπομπής επικίνδυνων για την ατμόσφαιρα ρύπων. Αντίθετα, στη Γερμανία αυτές οι άδειες υπόκεινται σε ΦΠΑ τον οποίο χρέωνε στους πελάτες της η Deutsche Bank χωρίς όμως να τον καταβάλλει στα ομοσπονδιακά ταμεία. Ομως, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση φοροδιαφυγής, έστω και τα διαφυγόντα έσοδα του γερμανικού δημοσίου πιθανόν να είναι δεκάδες εκατομμύρια.

«Η τράπεζα κατηγορείται για φοροδιαφυγή αλλά και για αμέλεια καταγγελίας ξεπλύματος χρημάτων καθώς και για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, με άλλα λόγια για κάθε άλλο παρά ασήμαντες υποθέσεις» σημειώνει το περιοδικό. Προφανώς το κύρος της τράπεζας έχει αμαυρωθεί. Αυτό άλλωστε δήλωσε στους αστυνομικούς και ο συνδιοικητής της Γιούργκεν Φίτσεν όταν εισέβαλαν οπλισμένοι άνδρες στην έδρα της Deutsche Bank. «Τέτοιες εικόνες ασφαλώς δεν βοηθούν την τράπεζα να προσλάβει τα καλύτερα στελέχη» δήλωσε ο Φίτσεν. Πρόκειται όμως και για αποδόμηση του προφίλ που είχαν χτίσει ο καθένας προσωπικά οι δύο διοικητές της


τράπεζας, ο ινδικής καταγωγής Ανσου Γιάιν και ο προερχόμενος από τη βόρεια Γερμανία Φίτσεν, όπως και ο οικονομικός διευθυντής Στέφαν Κράουζε που συγκαταλέγεται στη λίστα των εμπλεκόμενων. Το ηγετικό δίδυμο που παρέλαβε τα ηνία της τράπεζας από τον Γιόζεφ Ακερμαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο ενσάρκωνε μέχρι σήμερα το πέρασμα του ομίλου των 100.000 υπαλλήλων και των 20 εκατ. πελατών στη «μετά την κρίση εποχή» αλλά και την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των αγορών στον κραταιό όμιλο.

«Πριν από χρόνια το σλόγκαν της τράπεζας ήταν ''τα πάντα ξεκινούν με την εμπιστοσύνη''. Τώρα όμως θα πρέπει να παραδεχθεί ότι οι τελευταίες υποθέσεις που ήρθαν στο φως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους αυτής της εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό δημοσίευμα.


Έκρυβαν ζημιές για να αποφύγουν κρατικοποίηση

 Η υπόθεση της απάτης με τις άδειες ρύπων δεν είναι η μόνη αλλά η τελευταία μιας αλληλουχίας σκανδάλων. Την περασμένη μόλις εβδομάδα δικαστήριο του Μονάχου επιδίκασε αποζημίωση στο μεγιστάνα του Τύπου Λέο Κιρχ που πιθανόν να ανέλθει στο ένα δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Deutsche Bank βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας για την εμπλοκή στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και πιθανότατα του αντίστοιχου επιτοκίου για το διατραπεζικό δανεισμό σε ευρώ (Euribor).

Εξίσου σοβαρή είναι η υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα σχετικά με την «ψευδή αναφορά οικονομικών στοιχείων 12 δισ. δολαρίων» για την οποία έκαναν λόγο τρεις πρώην χρηματιστές της τράπεζας. Τα τρία πρώην στελέχη έχουν προσφύγει από το 2011 στην εποπτική Αρχή των αμερικανικών χρηματιστηρίων (SEC), κατηγορώντας τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της Γερμανίας ότι απέκρυψε τις ζημιές που κατέγραψε από την έκθεση στην αγορά παραγώγων προϊόντων το 2008 προκειμένου να αποφύγει την επαχθή διάσωση από την κυβέρνηση. 

«Αν η Deutsche Bank δεν είχε μαγειρέψει τα βιβλία της, μπορεί να είχε βρεθεί στην ίδια θέση με τη Lehman Brothers», λένε χαρακτηριστικά οι κατεγγέλοντες. Δεκάδες ακόμα καταγγελίες έχουν καταθέσει πελάτες της τράπεζας για εξαπάτηση κατά την περίοδο της φούσκας των δομημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που «έσκασε» το 2008. «Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν σε όλες τις περιπτώσεις τη λέξη "απάτη". Η τράπεζα κατηγορείται για παρουσίαση ψευδών στοιχείων, για εξαπάτηση και κλοπή με φόντο συναλλαγές στην αγορά ακινήτων που ίσως ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Είναι υπόλογη για εξαπάτηση των πελατών της με ίδιο όφελος και για κερδοσκοπία σε τέτοιο βαθμό και με τόσο ανήθικους τρόπους όσο κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» συμπληρώνει το Spiegel.

Για να καταλήξει: «Οταν οι πολιτικοί χρειάζονται συμβουλές για τη ευρωπαϊκή κρίση ή για τα προγράμματα επαναγοράς του ελληνικού χρέους τότε η τράπεζα μοιάζει απαραίτητη, λένε στη Deutsche Bank. Τώρα προσπαθούν να τη διαλύσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: