Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

"Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ." ...


Ενα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator αναχαιτίστηκε από δύο ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τον Περσικό Κόλπο.  Το Predator βρισκόταν σε απόσταση περίπου 16 μιλίων (25 χιλιόμετρα) από τις ιρανικές ακτές όταν δύο αεροσκάφη τύπου Su-25 το αναχαίτισαν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Λιτλ. Τα δύο ιρανικά αεροσκάφη πέρασαν από κοντά του και άνοιξαν πυρ αλλά δεν έπληξαν το drone που εκτελούσε αποστολή παρακολούθησης, κάτι που θεωρείται πτήση ρουτίνας. Στη συνέχεια το ακολούθησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν το αφήσουν να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του, η οποία δεν κατονομάστηκε. Όπως επισημάνθηκε, το drone πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο και ποτέ δεν μπήκε σε ιρανικό, ο οποίος εκτείνεται στα 12 μίλια. Στην ευρύτερη περιοχή δεν


πετούσαν αμερικανικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν το Predator. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε ότι έκτοτε το Ιράν ενημερώθηκε (προφανώς εμμέσως γιατί οι δύο χώρες δεν έχουν απευθείας διπλωματικές επαφές) ότι οι αποστολές αυτού του τύπου θα συνεχιστούν και ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα προστατεύσει τα μέσα που διαθέτει. Τα Predator είναι αεροσκάφη σαφώς μικρότερα από ένα μαχητικό και πιο αργά (έχουν μέγιστη ταχύτητα λίγο πάνω από τα 200 χιλιόμετρα την ώρα) ενώ δεν έχουν μέσα αυτοπροστασίας. Κατά κανόνα φέρον πυραύλους αέρος-εδάφους. Πέρυσι το Ιράν είχε καταφέρει «να αποκτήσει τον έλεγχο» ενός άλλου αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (RQ-170 Sentinel) το οποίο είχε χαρακτηριστικά stealth. Οι Ιρανοί, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, επέδειξαν το αμερικανικό drone το οποίο δεν είχε εμφανή σημάδια από πρόσκρουση ή άλλες ζημιές. Κατά καιρούς το Ιράν προβαίνει σε ισχυρισμούς ότι κατέχει εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία και μεταξύ άλλων αρκετά διαφορετικά και εξελιγμένα drone, κάτι που η Δύση αντιμετωπίζει μάλλον με σκεπτικισμό.

 Το καυτό μέτωπο για τον Ομπάμα

 Δύο μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του, οι αποκαλύψεις για το πρωτοφανές περιστατικό υπενθυμίζουν ότι το ζήτημα του Ιράν θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα για τη νέα τετραετία μέσα στην οποία η Τεχεράνη θα έχει πλέον στα χέρια της πυρηνικά όπλα ή θα είναι αναπόδραστα κοντά στο να τα αποκτήσει – πιθανόν και με αξιόλογη βαλλιστική τεχνολογία.

 Ο Ομπάμα επέμεινε στη διπλωματική γραμμή των κυρώσεων και του (έμμεσου) διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ενώ έδειχνε απρόθυμος να εγκρίνει μια επέμβαση του Ισραήλ που είναι μεν έτοιμο αλλά και αναποφάσιστο για την ώρα και σε κάθε περίπτωση πρόθυμο να προχωρήσει μονομερώς.

 Προς επίρρωση η αμερικανική κυβέρνηση υιοθετεί νέες κυρώσεις κατά του Ιράν με την αιτιολογία ότι παρεμποδίζεται από την κυβέρνηση στην Τεχεράνη η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, ενώ προκαλούνται παρεμβολές στις δορυφορικές τηλεοπτικές μεταδόσεις.

 Με τις κυρώσεις αυτές «απαγορεύεται κάθε δοσοληψία με τους ανωτέρω ιρανικούς κρατικούς φορείς, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στις ΗΠΑ δεσμεύονται».

 Παρόλο που αυτή η παρέμβαση είναι πολύ λιγότερο επώδυνη από το οικονομικό εμπάργκο, το Ιράν αισθάνεται ήδη την πίεση των κυρώσεων αλλά επιμένει ότι δεν έχει πυρηνικό πρόγραμμα, παρά τα όσα του καταλογίζει η Δύση.

 Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επέμεινε την Πέμπτη ότι η εποχή της πυρηνικής αποτροπής έχει παρέλθει προ πολλού και πως όποια χώρα συγκεντρώνει πυρηνικά όπλα είναι «διανοητικά καθυστερημένη». Διέψευσε μάλιστα για μία ακόμη φορά πως το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

 Παράλληλα δήλωσε ανοικτός για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα για την επικράτηση της ειρήνης σε όλον τον κόσμο, ενώ ζήτησε να κλείσουν όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: