Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ...

Tου “Αλιέως”
Λογικό είναι  το θέμα των ημερών να αφορά στις εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής και την επιλογή της Alphabank από την Credit Agricole. Ομως κατά γενική εκτίμηση στο παρασκήνιο εκτυλίσσεται ένας ανηλεής ΄΄πόλεμος΄΄ συμφερόντων και ισχύος του λεγόμενου ΄΄παλιού΄΄ κατεστημένου με το ΄΄νεό΄΄ που φιλοδοξεί να διεκδικήσει το μερίδιο του στην ΄΄επόμενη ημέρα΄΄. Λογικό επίσης είναι επί μέρους πτυχές αυτού του ΄΄πολέμου΄΄ να περνούν σχεδόν απαρατήρητες ή να μην τους δίνεται η δέουσα προσοχή κυρίως από τα συστημικά ΜΜΕ και τους έγκριτους δημοσιογράφους. Στο περιθώριο λοιπόν της ενημέρωσης από τον επικεφαλής της Petra Petroleum (η καναδέζικη εταιρεία συμμετέχει με την Energean στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για έρευνα πετρελαίου στην περιοχή των Ιωαννίνων)  ακούστηκαν ενδιαφέροντα νέα από τον Μαθιό Ρήγα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου κατήγγειλε- έμμεσα και κόσμια είναι αλήθεια- τη μη παράδοση εκ μέρους του υπουργείου των σεισμικών της περιοχής εκμετάλλευσης με τη σχετική διορία να έχει λήξει από τον Αύγουστο. Οι γνωρίζοντες θα θυμούνται, πως

πρόκειται για παλιά ιστορία, που αφορούσε στα περίφημα- πολύτιμα αρχεία των Ελληνικών Πετρελαίων ( από την περίοδο ακόμη που το Δημόσιο έλεγχε πλειοψηφικά το μ.κ του ομίλου ) που περιήλθαν στα χέρια της νέας διοίκησης ( συμφερόντων Λάτση εδώ και καιρό) με τις άλλες εταιρείες να μην έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Συγκεκριμένα η Energean Oil & Gas, που έχει συμφέροντα στην περιοχή του Πρίνου φέρεται να τα είχε ζητήσει ουκ ολίγες φορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΕΚΑ (από την περίοδο της θητείας του Γ. Μανιάτη αλλά εν συνεχεία και του Γ. Παπακωνστνατίνου) για να εισπράξει την εκκωφαντική σιγή των υπευθύνων. Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη στη συνέχεια, όταν ο Κ. Μητρόπουλος μεταπήδησε από τον όμιλο EFG Eurobank στο ΤΑΙΠΕΔ έχοντας την εποπτεία και του διαγωνισμού για τον χώρο του παλιού κοιτάσματος, που η Energean διεκδικούσε για χρήση αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η ουσία είναι, πως τα περίφημα σχέδια για πετρελαιοπιθανές περιοχές (από το βόρειο Αιγαίο, την περιοχή της Θάσου, την επίμαχη αμφισβητούμενη από τους Τούρκους ζώνη της νησίδας Μπάμπορα μέχρι τα νότια οικόπεδα προς Σάμο και Ρόδο) εκτός από τα Ελ.Πε είναι καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι του ΥΠΕΚΑ και μέχρι τώρα δεν είναι προσβάσιμα για άλλες εταιρείες. Να σημειωθεί, πως παλιότερα μέχρι και η Motor Oil είχε επιχειρήσει να λάβει γνώση των συγκεκριμένων αρχείων χωρίς να καταστεί δυνατόν.
Εύλογο λοιπόν το ερώτημα σε μία περίοδο, που η Ελλάδα προσπαθεί να μπει στον χάρτη των ερευνών για πετρέλαιο- φυσικό αέριο πολύτιμες μελέτες και έρευνες να είναι...χαμένες και κληρονομικώ δικαιώματι να παραμένουν αποκλειστικά στα χέρια των Ελ.Πε όπου μεγαλομέτοχος εδώ και μήνες δεν είναι το ελληνικό Δημόσιο αλλά η PO&IH συμφερόντων Σπ. Λάτση.
Και προφανώς είναι έτσι- όσο και εάν ενίσταται και η νυν διοίκηση του υπουργείου ΠΕΚΑ ειδάλλως η Energean δεν θα ανέθετε στην Furgo την επανεπεξεργασία και επανερμηνεία των δεδομένων για να οριστικοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα.
Μήπως- λέμε μήπως- θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο νυν αρμόδιος υφυπουργός αλλά να διερευνηθεί το όλο θέμα και επί ημερών Γ. Παπακωνσταντίνου & Γ. Μανιάτη. Λέμε τώρα!.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: