Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΑΘΕΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ CREDIT AGRICOLE ...


Η Credit Agricole πιθανότατα θα πρέπει να διοχετεύσει περαιτέρω 600-700 εκατ. ευρώ στην ελληνική θυγατρική της, προτού μπορέσει να την πουλήσει, αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές «του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με γνώση της διαδικασίας πώλησης». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πηγές του πρακτορείου επισημαίνουν ότι οι τρεις προτάσεις από τις Eurobank Ergasias, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, είναι σε μεγάλο βαθμό όμοιες. «Για κάθε μία από τις ελληνικές τράπεζες, η Emporiki θα ήταν μια καλή εξαγορά, καθώς θα τις έδινε επιπρόσθετο όγκο που θα ενίσχυε την αξιοπιστία τους μεταξύ των καταθετών και των επενδυτών», σημειώνει το πρακτορείο. Αλλά για την Credit Agricole, η έξοδος από την ελληνική αγορά αποδεικνύεται δαπανηρή. Τον Ιούλιο, η γαλλική τράπεζα διοχέτευσε 2,3 δισ. ευρώ στην Emporiki για την ανακεφαλαιοποίησή της, αλλά η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας δηλώνει ότι δεν είναι αρκετά, σύμφωνα


με ανθρώπους με γνώση της θέσης της κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της Credit Agricole αρνήθηκε να σχολιάσει. Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης, και να σύρεται όλο και πιο βαθιά σε αυτή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται. Το συνολικό ποσοστό αντιστοιχεί στο 20% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος. Για να καλύψει τις αναμενόμενες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο δανείων της Emporiki για τα επόμενα τρία χρόνια, η ελληνική κεντρική τράπεζα ζητά από την Credit Agricole να «βάλει» άλλα 600-700 εκατ. ευρώ στην Emporiki, προτού εγκρίνει την πώληση, δήλωσαν οι πηγές του Dow Jones Newswires. «Το κόστος εξόδου της Credit Agricole φαίνεται ότι είναι αρκετά ακριβό για τους Γάλλους. Η πώληση αυτή δεν θα είναι ένα απλό θέμα παράδοσης απλώς των κλειδιών», αναφέρουν οι πηγές. Εξάλλου, σημειώνουν ότι η Credit Agricole θα πρέπει επίσης να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει ανοιχτή την τρέχουσα πιστωτική γραμμή προς την Emporiki, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αχρησιμοποίητο υπόλοιπο 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πιθανότατα θα μειωθεί, για άλλα τρία περίπου χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η τράπεζα έχει επαρκή ρευστότητα και δεν θα «στραγγίξει» τον αγοραστή. Ως αντάλλαγμα, οι τρεις ελληνικές τράπεζες έχουν η κάθε μία υποσχεθεί ότι θα παράσχουν ξένα assets, όπως τμήματα των χαρτοφυλακίων τους δανείων στην ΝΑ Ευρώπη, ως εγγύηση για την εξασφάλιση ρευστότητας.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δηλώσει πως η Credit Agricole θα πρέπει να ανακεφαλαιώσει την Emporiki μέχρι και 3 δισ. ευρώ,. Οι προσφορές των τριών τραπεζών είναι περίπου οι ίδιες, και η CA θα πρέπει να αποφασίσει με βάση την ποιότητα των εγγυήσεων και την ταχύτητα της εξέλιξης που θα προσφέρουν», δήλωσε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία πώλησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια προηγούμενη πιθανότητα η Credit Agricole να αποκτήσει ένα μικρό, μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής στην τράπεζα που θα κάνει την εξαγορά, τώρα φαίνεται να απομακρύνεται και μπορεί επίσης να αντιμετώπιζε ρυθμιστικά εμπόδια. «Το ζήτημα μπορεί να προκύψει, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: