Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ. ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝΑ ...

Η SIMOS FOOD GROUP θέλει να αγοράσει τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τα χρήματα της τελευταίας;
Ο Πανταλάκης μετέφερε χρήματα στο εξωτερικό μέσω των ρώσων;

Πως στήθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ απεκάλυψαν οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας - Αρτας και Φιλιππιάδα. Σε αναλυτικό υπόμνημα του πρός την κυβέρνηση ο πρόεδρος των συνεταιριστών Ιωαννίνων κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης τονίζει τα εξής:

- «Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το διαγωνισμό για την πώληση του 67,77% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ από την ΑΤΕ, μάς οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο διαγωνισμός είχε εξ' αρχής μεθοδευτεί, προκειμένου να αναδειχθεί ως τελικός αγοραστής η εταιρεία SIMOS FOOD GROUP και η Ρωσικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία SI Capital Partners.

 Ο απερχόμενος Διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης, κατά την περίοδο της παραίτησής του από τη Διοίκηση της Τράπεζας και παρά την ύπαρξη συμφώνου εμπιστευτικότητας σε ισχύ, ανέφερε προ της αξιολόγησης των προσφορών ότι η καλύτερη προσφορά έχει υποβληθεί από τη SIMOS FOOD GROUP, επηρεάζοντας έτσι τους αξιολογητές.

 Περαιτέρω, οι σύμβουλοι της ΑΤΕ παρανόμως ζήτησαν εγγράφως από τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ότι ο τελικός Αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει σε αυτούς 660.000 €, το οποίο και οι Ενώσεις αρνήθηκαν. Προφανώς, όσοι εκ των υποψηφίων αποδέχθηκαν αυτή τη ρήτρα, θα είχαν ευνοϊκότερη αξιολόγηση.

 Επίσης, στις 10/8/2012, ζητήθηκε από τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλλουν Επικαιροποιημένη Δεσμευτική Προσφορά μέχρι τις 22/8/2012, εφαρμόζοντας νέα μέθοδο αξιολόγησης, με απώτερο σκοπό τον αποκλεισμό άλλων υποψηφίων.



 Κανείς δεν υπολόγιζε ότι οι ΕΑΣ της Ηπείρου θα βρουν στρατηγικό συνεργάτη και θα καλύψουν το ποσό της οικονομικής τους προσφοράς (21,3 εκατομμύρια ευρώ), μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και σε μία περίοδο οικονομικής ασφυξίας των τραπεζών.

 Παρ' όλα αυτά, οι ΕΑΣ της Ηπείρου κατόρθωσαν να βρουν αξιόλογο τοπικό επενδυτή, την εταιρεία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς, θα αναλάμβανε την αποπληρωμή των δανείων, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρείας και διασφάλιζε τους όρους συνεργασίας των Ενώσεων, των εργαζόμενων, των παραγωγών καθώς επίσης και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Για το σκοπό της υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων, ζητήθηκε από τις Ενώσεις τριήμερη παράταση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

 Τελικώς, στις 22 Αυγούστου, οι Ενώσεις υπέβαλλαν Επικαιροποιημένη Δεσμευτική Προσφορά, μαζί με Τραπεζική Επιστολή εκδοθείσα από την Εμπορική Τράπεζα, βεβαίωσης διατήρησης επαρκών διαθεσίμων κεφαλαίων για την αγορά του πακέτου μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ.

 Στις 30/8 ζητήθηκαν από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ τα έγγραφα που αποδεικνύουν την εκχώρηση του ποσού κάλυψης της οικονομικής προσφοράς, τα οποία, κατόπιν συνεννόησης με τους συμβούλους της ΑΤΕ, διαβιβάστηκαν ηλεκτρονικά την επόμενη ημέρα, ενώ τα πρωτότυπα εστάλησαν την επόμενη Δευτέρα 3/9.
Το βράδυ της 31ης Αυγούστου ενημερωθήκαμε προφορικά ότι έχουμε αποκλειστεί από την περαιτέρω διαδικασία, ενώ στις 3/9 είχαμε έγγραφη (ηλεκτρονική) ειδοποίηση. Σε καμία από τις δύο ενημερώσεις δεν αναφέρθηκε ο λόγος του αποκλεισμού μας.

 Στην αξιολόγηση των προσφορών για την αγορά των μετοχών, η οποία διέρρευσε στον Τύπο, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι αμφισβητείται η κάλυψη της οικονομικής προσφοράς. Αυτός ο ισχυρισμός κάθε άλλο παρά ισχύει, καθώς οι Ενώσεις είχαν συμπεριλάβει στο φάκελο δεσμευτικής προσφοράς Εγγυητική Επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ, η οποία και θα κατέπιπτε υπέρ της ATEBank σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του τιμήματος και ο εκκαθαριστής θα προχωρούσε στον επόμενο επιλαχόντα".
Στο ίδιο κείμενο ο κ. Μπαλτογιάννης επισημαίνει ακόμη:

-"Η SIMOS FOOD GROUP είναι αντιπρόσωπος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στην Αττική και χρωστάει στην τελευταία περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με εγγυήσεις, 3,7 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με δεύτερη υποθήκη και 4,8 εκατ. ευρώ είναι ακάλυπτα. Βάσει δε του δημοσιευμένου ισολογισμού για το 2011, οι προκαταβολές για αγορές αποθεμάτων ανήλθαν στα 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 45,948 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 43,647 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες.

 Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η SIMOS FOOD GROUP θέλει να αγοράσει τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τα χρήματα της τελευταίας. Επίσης, στο πλαίσιο του αιτήματος για υποβολή Επικαιροποιημένης Δεσμευτικής Προσφοράς, η εταιρεία αυτή αντί να αυξήσει την οικονομική της προσφορά, τη μείωσε στα 20,6 εκατ. ευρώ, έχοντας πιθανότατα εσωτερική πληροφόρηση.

 Εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η ζητούμενη αμοιβή από τους Συμβούλους της ΑΤΕ (660.000 ευρώ), προκειμένου να έχει ευνοϊκότερη αξιολόγηση, το τελικό τίμημα ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια ευρώ, όση είναι και η προσφορά των Ενώσεων.
Θα πρέπει να εξεταστεί εάν στη συγκεκριμένη επενδυτική εταιρεία που συνεργάζεται με τη SIMOS FOOD GROUP συμμετέχουν και Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι θεώρησαν την αγορά των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ ως μία ευκαιρία να επανεισάγουν αναίμακτα στην Ελλάδα κεφάλαια που είχαν σταλεί στο εξωτερικό.
Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, προειδοποιούμε για μία ακόμα φορά όλους όσοι εμπλέκονται στο διαφαινόμενο σκάνδαλο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη διεκδίκηση της εξαγοράς των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ εδώ.

 Επαναλαμβάνουμε δε το αίτημά μας για παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η εξέλιξη και να αποφασιστεί άμεσα η πώληση του 67,77% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, βάσει και του άρθρου 8 του Καταστατικού της εταιρείας, στο προτεινόμενο από τις ΕΑΣ της Ηπείρου επενδυτικό σχήμα, το οποίο χαίρει της στήριξης όλης της Ηπειρωτικής κοινωνίας».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Lobbysta κλείνει ο διαγωνισμός .. Για πες έχεις τίποτα νεωτερα ? Τι θα γίνει θα μείνει το εργοστάσιο στην Ηπειρο ?