Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

מצב הקים … (STATUS QUO)


Του Νίκου Πάσχου

Από τον Παπανδρέου και τον Netanyahu έως και την συγκυβέρνηση και τον Peres.

Πως οι Γερμανοί έχασαν την Ελλάδα και το Ισραήλ δημιουργεί STATUS QUO στην νέα Ευρώπη.

Τώρα συνειδητοποιούν οι Τούρκοι πως έχασαν το παιχνίδι 50 ετών.

Ποιος ο πραγματικός ρόλος των ελλήνων πολιτικών.

Ως τυχαία είχαν παρουσιάσει τα μέσα ενημέρωσης τη συνάντηση του Παπανδρέου με τον Β. Netanyahu ένα παγωμένο βράδυ του Φλεβάρη το 2010  στη Μόσχα στο Cafe Restaurant Πούσκιν. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έτρωγε με τη σύζυγό του στο δεύτερο επίπεδο του εστιατόριου  η «Bιβλιοθήκη», δωμάτιο με τηλεσκόπια και επίγειες σφαίρες, ράφια και αρχαίες ξυλογραφίες και όταν τον ενημέρωσε ο μαιτρ ότι  στο εστιατόριο βρίσκεται ο Παπανδρέου τότε τον προσκάλεσε  να γευματίσουν μαζί. Υπέροχη ρωσική κουζίνα, με μια μεγάλη επιλογή από muffins με γέμιση από κόκκινο χαβιάρι  και τη σπεσιαλιτέ  “Filorett”- ένα είδος κρέατος με  αυγό, σάλτσα τομάτας ψημένα με εξαίσια σάλτσα τυριών- και για το τέλος   δαμάσκηνα και καρυδιά, με μέλι και μήλα. Το κυρίως” πιάτο” όμως ακλουθούσε αφού οι δυο ηγέτες έμειναν μόνοι τους χωρίς την παρουσία  ανδρών ασφαλείας και συνοδών.

Η εξέλιξη των συμφωνηθέντων στην παγωμένη πλατεία Πούσκιν τον Φεβρουάριο του 2010 μεταφερθήκαν στις καυτές πρωτεύουσες του Τελ Αβίβ και της Αθήνας με κάθε επισημότητα.

Αποτέλεσμα:  Τη σύσταση μεικτής επιτροπής Ελλάδας - Ισραήλ, που θα προωθήσει την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση την οικονομία, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση υδάτινων πόρων. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Β. Netanyahu, χαρακτηρίζοντάς την ενδεικτική των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, και προανήγγειλε εντατικοποίηση, στο αμέσως επόμενο διάστημα, των συναντήσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο και την οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του επισήμανε ότι η συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες σε θέματα τεχνολογίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδάτινων πόρων και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα άμυνας, ασφάλειας, αλλά και ο τουρισμός. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η χώρα του θα βοηθήσει όσο μπορεί στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

BIG DEALS και MOSSAD


Διαχείριση υδάτινων πόρων;  H IDE Technologies είναι μια  εταιρία τεχνολογίας του νερού. Η  IDE ειδικεύεται στην ανάπτυξη, την τεχνολογία, την παραγωγή και τη λειτουργία των προηγμένων συστημάτων αφαλάτωσης και καινοτομίας καθαρισμού βιομηχανικών λυμάτων τομέα της αφαλάτωσης Πελάτες της εταιρείας οι δημόσιες αρχές, δήμους, βιομηχανίες μεταποίησης, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια, ορυχεία και  βιομηχανίας πετροχημικών. 



 Δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και έχει παραδώσει περίπου 400 μονάδες διαφόρων τύπων και μεγεθών που βρίσκονται σε περίπου 40 χώρες.

Στον όμιλο DELEK  ανήκει και η Green Venture Capital που ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη ενώ διαθέτει και εταιρίες εναλλακτικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος  Mossad αφού πηγές τις δήλωναν στο Ισραήλ ότι "Η Μοσάντ δεν ασχολείται με υλικοτεχνικές πτυχές της επίσκεψης, αλλά με το πολιτικό περιεχόμενο, καθώς και με διάφορες δραστηριότητες σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση."

Ο σύμβουλος

Το έδαφος για τις επικείμενες συμφωνίες έχει ετοιμάσει εδώ και αρκετό καιρό ο φίλος και σύμβουλος του Παπανδρέου Γιόσι Μπεϊλίν  μέσω της Beilink BUSINESS FOREIGN AFFAIRS. Γνωστός για τη συμμετοχή του  στην συμφωνία του Όσλο , τη πρωτοβουλία της Γενεύης και την Ισραήλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Διατέλεσε  αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και  αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στις κυβερνησεις του Shimon Peres Το 1995 διατέλεσε  Υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού και το 1996 υπουργός στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και μέχρι το 2001 υπουργός δικαιοσύνης. Επικοινωνεί  με νυν και πρώην επικεφαλής  κρατών, υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών, καθώς και με  διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους σε όλο τον κόσμο. Στο δίκτυό του περιλαμβάνεται το Albright Group και  το Wolfensohn Group.

Οι δραστηριότητες της Beilink  αφορούν κυρίως τρεις τομείς: Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Επίλυση Προβλημάτων και Προώθηση Επιχειρήσεων



Διεθνή Έργα - με δική της πρωτοβουλία ή / και την άμεση συμμετοχή.  Εμπορία της ισραηλινής τεχνολογίας και προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες και άλλες χώρες. Επίσης ειδικεύεται στην επίλυση προβλημάτων και την προώθηση των επιχειρήσεων
Οι άμεσες επαφές του  με την Μαντλίν Ολμπράιτ, Joschka Fischer, Alfred Gusenbauer καθως και με τους Αμπού Μάζεν, τον  βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, Μπιλ Κλίντον, Ban-Ki-Moon, και  Κόφι Ανάν καθιστούν την Beilink  εταιρία πρώτης γραμμής.

 Άριστες σχέσεις με το Κ.Ι.Σ

Οι σχέσεις της κυβέρνησης του Παπανδρέου με το  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο στην Ελλάδα βρίσκονταν  σε πολύ καλό σημείο "οικοδομώντας έτσι τα μελλοντικά σχέδια". Αυτές συνεχίζονται και σήμερα. Χαρακτηριστικά  το Κ.Ι.Σ  από το 1985 κατέθετε αλλεπάλληλα αιτήματα προς τους υπουργούς δικαιοσύνης  για την κατάργηση των νόμων περί αναστολής δίωξης εγκλημάτων πολέμου. Με δήλωση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, και με επιστολή της Γεν. Διεύθυνσης Νομοθετικού Συντονισμού προς το Κ.Ι.Σ., ανακοινώθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο 3933 / 1959 και το νομοθετικό διάταγμα 4016/ 1959, βάσει των οποίων η Ελλάδα παραιτείτο του δικαιώματος να δικάσει Γερμανούς εγκληματίες πολέμου. Η ανακοίνωση έγινε αρχικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των Αρχών και του προέδρου του Κ.Ι.Σ. κ. Δαυίδ Σαλτιέλ ο οποίος τότε  μόλις προ διμήνου είχε εκ νέου αναπτύξει την αναγκαιότητα της κατάργησης των σχετικών διατάξεων στον αρμόδιο υπουργό. Το Κ.Ι.Σ εξέφρασε την ικανοποίηση του συνόλου του εβραϊσμού αμέσως μετά με ανακοίνωση του.

Στις 17.6.2010 ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Καλωσορίζοντας τον κ. Σαλτιέλ ο Πρόεδρος της Βουλής  αναφέρθηκε στην αρμονική συμβίωση μεταξύ Ελλήνων πολιτών Εβραίων και Χριστιανών ανά τους αιώνες, ενώ με συγκίνηση μίλησε για την Ισραηλιτική Κοινότητα της γενέτειράς του Καστοριάς. Ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε., αφού ευχαρίστησε για τη συνάντηση και τη θερμή υποδοχή, έθεσε στον κ. Πετσάλνικο καίρια θέματα του Ελληνικού Εβραϊσμού. Ειδικότερα συζητήθηκε το θέμα του αντισημιτισμού, τις εκδηλώσεις του οποίου ο Πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε απερίφραστα, η ετήσια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και οι σχετικές εκδηλώσεις που γίνονται στη χώρα μας. Κατά τη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη μνεία στους Εβραίους που θήτευσαν ως Βουλευτές ή Γερουσιαστές στη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ 1915 και 1936. Εικοσιένα βουλευτές ήταν Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Ο Πρόεδρος της Βουλής εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον και αποφασίστηκε η έκδοση από τη Βουλή ειδικής μελέτης.

Σε συνεργασία του προέδρου του Κ.Ι.Σ. Ελλάδος με τον  τοτε υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη τέθηκε το θέμα των αδυναμιών που παρουσιάζει το Ελληνικό νομικό σύστημα σε μερικές περιπτώσεις απονομής δικαιοσύνης, καθώς επίσης και οι ενέργειες της Πολιτείας για την έμπρακτη καταπολέμηση των φαινομένων του αντισημιτισμού. Στις 22.4.10 ο πρόεδρος και ο γενικός ταμίας του Κ.Ι.Σ. κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και Ντίνος Μπενρουμπή πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Η επίσκεψη των εκπροσώπων του Κ.Ι.Σ. έγινε στην Αρχιεπισκοπή και κατά τη συζήτηση εθίγησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι σχέσεις μεταξύ των δύο θρησκειών και ο ρόλος τους στην εξάλειψη των προκαταλήψεων. Ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο την πρόσφατη έκδοση του Κ.Ι.Σ. «Η παρουσία των Εβραίων στις ελληνικές πόλεις της β΄ περιοδείας του Αποστόλου Παύλου», της Κυρ. Μελέτση.
Τέλος στις αρχές Ιουνίου 2010, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ισραήλ δικαστής Μ. Lindenstrauss, με συνοδεία συνεργατών του πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ως προσκεκλημένοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδας. Οι Ισραηλινοί επίσημοι, συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κούρτη, καθώς και από τον πρέσβη του Ισραήλ κ. Αλί Γιάχια, είχαν συνάντηση στα γραφεία του Κ.Ι.Σ.Ε. με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Τον δικαστή Lindenstrauss παρουσίασε ο Ισραηλινός πρέσβης κ. Γιάχια αναφερόμενος στη σταδιοδρομία και το έργο του ως προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ιστορία των Εβραίων της Ελλάδος, τονίζοντας παράλληλα τη σύγχρονη δράση του Ελληνικού Εβραϊσμού. Ο κ. Σαλτιέλ χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Έλληνα ομολόγου του κ. Κούρτη στο Κ.Ι.Σ.Ε.
Ο δικαστής Lindenstrauss ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε με εγκαρδιότητα στον Έλληνα ομόλογό του, τον οποίο γνώρισε σε αντίστοιχη επίσκεψη του κ. Κούρτη του Ισραήλ. Η επικοινωνία αυτή έδωσε την αφορμή για την ανάπτυξη μιας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Ο δικαστής Lindenstrauss αναφέρθηκε στο ρόλο και τον τρόπο εργασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ισραήλ και παρουσίασε τους συνεργάτες του, τη νομική σύμβουλο κα Ισραέλι και τον διευθυντή κ. Γκολάν. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο δικαστής εντυπωσίασε τους συνομιλητές του με τις ιστορικές του γνώσεις τόσο για την Ελλάδα, τη «γενέτειρα της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών», όπως τη χαρακτήρισε, όσο και για την ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πνευματική προσφορά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Ολοκαύτωμα.
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γιώργος Κούρτης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε τόσο στη θετική εικόνα που είχε αποκομίσει από το Ισραήλ κατά την εκεί επίσκεψή του όσο και στην εκτίμησή του προς την προσωπικότητα και τη δράση του κ. Lindenstrauss.
Στη συνέχεια η ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Συναγωγή Αθηνών και το Μνημείο Ολοκαυτώματος όπου τους υποδέχθηκαν και τους ξενάγησαν ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Βεν. Αλμπάλας και ο γεν. γραμματέας κ. Σάκης Λεών. Το ίδιο βράδυ το Κ.Ι.Σ.Ε. παρέθεσε δείπνο εργασίας στο οποίο παρακάθισαν οι πρόεδροι των Ελεγκτικών Συνεδρίων Ελλάδος και Ισραήλ, το προεδρείο του Κ.Ι.Σ.Ε. και ο πρέσβης του Ισραήλ

Το χτες και το σήμερα

Τότε λοιπόν συνέβησαν όλα αυτά. Στο μεταξύ διάστημα η Ελλάδα πέρασε στην εποχή του μνημονίου. Πριν λίγα 24ωρα ο Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες συναντήθηκε με Παπούλια, Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη και Τσίπρα.  Ο  Πέρες τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας

του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να αυξηθούν οι συνέργειες στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας δεν αποκλείεται να προωθηθεί με τη σύγκληση, στο προσεχές μέλλον, του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας. Οσον αφορά στην ενέργεια, η συζήτηση περιεστράφη όχι μόνο γύρω από θέματα Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), αλλά επίσης γύρω από θέματα ερευνών για υδρογονάνθρακες και αξιοποίησης της Ελλάδος ως κόμβου για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Η ελληνική πλευρά και ιδιαίτερα ο  Σαμαράς βλέπει πολύ θετικά αυτή ακριβώς την προοπτική, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε με την κατασκευή αγωγού, είτε μέσω LNG είτε μέσω καλωδίου για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί βλέπουν ιδιαίτερα θετικά μια πιθανή συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παπούλιας δήλωσε. «Γι' αυτό και μπορεί να αναδειχθεί σε στρατηγικό μέγεθος το οποίο εκτός από αμοιβαία επωφελές έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Σε αυτή την εξέλιξη μπορεί αν συμβάλει και η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου «που αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ' επέκταση το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: