Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ...


Ο νέος πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας απαντά αποκλειστικά στο INBusinessNews για το πλάνο που θα ακολουθήσει ο όμιλος από τώρα και στο εξής, ενώ δίνει και τις εξηγήσεις του για παλαιότερα δημοσιεύματα των Financial Times που τον ενέπλεκαν σε ύποπτες εταιρείες που στήριζαν τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Πηγή: INBusinessNews - του Ανδρέα Κωστουρή                                  

                                          Πρώτος στόχος η αναδιάρθρωση

Ο κ. Φιλίππου κληθείς να απαντήσει ποιος είναι ο πρώτος του στόχος αναλαμβάνοντας τα ηνία της Λαϊκής τόνισε: «Αυτός είναι σίγουρα η αναδιάρθρωση της τράπεζας το συντομότερο δυνατόν. Αναμένουμε έως το τέλος του τρέχοντος μηνός (σ.σ. Αύγουστος 2012) να έχουμε στη διάθεσή μας την έκθεση της KPMG και με βάση αυτή να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές για το καλό του ομίλου».

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως το πλάνο καλής και κακής τράπεζας μέσω αποξένωσης των ελληνικών εργασιών, αποτελεί ένα εκ των σεναρίων που εξετάζονται. «Εάν αυτό αποδειχθεί πως θα είναι το καλύτερο για την τράπεζα τότε θα προχωρήσουμε εφαρμόζοντάς το» τόνισε ο νέος πρόεδρος της Λαϊκής».

Στις πληροφορίες που θέλουν τον όμιλο της Marfin να ενδιαφέρεται για αγορά των ελληνικών εργασιών της Λαϊκής, ο κ. Φιλίππου απάντησε ότι το όποιο ενδιαφέρον από δυνητικούς επενδυτές θα αξιολογηθεί για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. «Είμαστε ανοικτοί σε όποιον επενδυτή ενδιαφερθεί για τις εργασίες μας στην Ελλάδα» τόνισε ο Ανδρέας Φιλίππου.

Απαντήσεις για τις φιλικές προς τον Μιλόσεβιτς εταιρείες

Ο κ. Φιλίππου ρωτήθηκε για μια παλαιότερη ιστορία που πάει πίσω στο 2002 όταν ο ίδιος εργαζόταν ακόμη στην Κεντρική Τράπεζα και αφορά ύποπτες εταιρείες


που στήριζαν τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι υπεράκτιες εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο ενώ αποδείχτηκε πως είχαν μεγάλους λογαριασμούς στη Λαϊκή και στήριζαν οικονομικά τον Μιλόσεβιτς. Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι πρόεδρος της Λαϊκής τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ο Κίκης Λαζαρίδης, ο οποίος είναι φίλος του κ. Φιλίππου.

Η υπόθεση που κάλυψαν εκτενώς οι Financial Times αφορούσε σειρά εταιρειών που στήριζαν οικονομικά μέσω Κύπρου τον πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Ο Ανδρέας Φιλίππου ως επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής θεωρήθηκε από την εφημερίδα ως ο άνθρωπος που είχε ευθύνη για την «γκρίζα» κατάσταση ως επίσης και ο Κίκης Λαζαρίδης. Ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής εξήγησε στους Financial Times πως η τράπεζα δεν λειτούργησε παράνομα ή παράτυπα και η όποια εμπορική σχέση της με εταιρείες ήταν εντός νόμιμων πλαισίων.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα ο Ανδρέας Φιλίππου σημειώνει στο INBNews: «Τότε λόγω του ότι η Κύπρος ήταν εκτός ΕΕ υιοθέτησε τα ψηφίσματα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία ήταν μέλος. Εντός αυτού του πλαισίου είχαμε εργασίες καθόλα νόμιμες και συμβατικές με τη φύση της εργασίας μιας τράπεζας αλλά και του εποπτικού ρόλου της Κεντρικής στην οποία εργαζόμουν. Εξάλλου, ο Ανδρέας Φιλίππου σημείωσε ότι και η Λαϊκή Τράπεζα έκανε σωστά τη δουλειά της, συνεργαζόμενη με εταιρείες από όλο τον κόσμο και η Κεντρική πάντα ασκούσε τον εποπτικό της ρόλο.

Κόντρα με Βγενόπουλο και αποχώρηση

Ο Ανδρέας Φιλίππου είναι εκ των μελών του Δ.Σ. της Λαϊκής που το 2006 ψήφισαν κατά της απορρόφησης των ελληνικών εργασιών των Marfin και Εγνατίας από τη Λαϊκή Τράπεζα στην κυπριακή εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε και τον λόγο παραίτησής του από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τον Οκτώβριο του 2006, λίγο πριν υπογραφεί η πρώτη συμφωνία συγχώνευσης των Λαϊκή και Marfin. Σημειώνεται ότι το συνολικό πλάνο συγχώνευσης των τριών τραπεζών αποτέλεσε σχέδιο του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον οποίο ο Ανδρέας Φιλίππου διαφώνησε και αποχώρησε.
                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: