Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ «ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ;


Ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνεργασία Κρήτης και Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς την καινοτόμο και πρωτοποριακή(!!!). Όπως είπε ο Γερμανός υφυπουργός, που βρέθηκε στο Ηράκλειο, η συνεργασία με την Κρήτη αποβλέπει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης(!!!). Ο κ. Φούχτελ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης –που έγινε υπό τη σκιά έντονων αντιδράσεων τοπικών φορέων– τόνισε ότι η συνεργασία που προωθείται έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και είναι καινοτόμα και πρωτοποριακή, αφού υλοποιείται, όπως ανέφερε, για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης(!!!).

«Οι συνεργασίες μας με Περιφέρειες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η βασική αρχή λειτουργίας μας», τόνισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καθώς, όπως είπε, «έχουμε επενδύσει στην


εξωστρέφειά μας». Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε ο περιφερειάρχης, «έχουμε ξεκινήσει και τη συνεργασία, θέλοντας να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν μας, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, αναζητώντας δρόμους επιμόρφωσης και απασχόλησης των νέων μας, αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Ο κ. Φούχτελ στη διάρκεια των δηλώσεών του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε ασφαλή τουριστικό προορισμό, έχοντας, εκτός από τη δική του αίσθηση, και τις μαρτυρίες των συνεργατών του από τον κατάπλου στο λιμάνι του Ηρακλείου κρουαζιερόπλοιου και τις συνομιλίες με τους επιβάτες του. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την εικόνα που είδαμε στην Κρήτη, την οποία και θα μεταφέρουμε στην πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Φούχτελ.

Ακόμη ο Γερμανός υφυπουργός δήλωσε πως το κίνητρο για τη συνεργασία αυτή και την περαιτέρω σύσφιγξη των καλών σχέσεων είναι ειλικρινές, ενώ επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αδελφοποίησης περιοχών με κοινά χαρακτηριστικά έχει ξεκινήσει από το 2010 και αφορά στην ενίσχυση των φιλικών δεσμών και στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού μηχανισμού, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

«Το δίκτυο αυτό εντοπίζει τρόπους και δρόμους εξόδου από την κρίση και το κυριότερο στη Γερμανία είναι υπερκομματικό και αποδεκτό απ΄ όλες τις πλευρές, ενώ συμμετέχουν τα θεσμοθετημένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και ιδρύματα που χρηματοδοτούν συνέδρια», επεσήμανε ο κ. Φούχτελ.

Όπως ανέφερε ο κ. Φούχτελ τα πεδία στα οποία προχωρά αυτή η συνεργασία έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τις εξαγωγές την διαχείριση των απορριμμάτων, έδωσε όμως ιδιαίτερη έμφαση στην «δυαδική και διπολική εκπαίδευση νέων», όπως είπε, δίνοντας και το σχετικό παράδειγμα.

«Υπάρχουν άριστα δομημένες σχολές μαθητείας σε περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας, έτοιμες να προσφέρουν στους Έλληνες τις γνώσεις και την εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν στην συνέχεια να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας», τόνισε επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν το θέλουν, όσοι εκπαιδευτούν εκεί, μπορούν να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν στην πατρίδα τους.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε πως πιστεύει ότι θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι η Γερμανία κινείται για ίδιον όφελος. Υπάρχει -είπε- και αμοιβαίο όφελος καθώς «οι Γερμανοί έχουν υψηλού κύρους επαγγελματικές σχολές που έχουν πολλές κενές θέσεις μαθητών και στην περιφέρεια κινδυνεύουν να κλείσουν. Εκπαιδεύοντας τους νέους από την Ελλάδα, επιβιώνουν οι σχολές μας, μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα και επιστρέφουν καταρτισμένα στη χώρα σας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια υπεραξία εργασίας που την καρπώνεται η Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Φούχτελ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνοντας ότι στην χώρα μας βρίσκεται ως εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για συγκεκριμένα ζητήματα, αποποιούμενος ταυτόχρονα τον τίτλο του «τοποτηρητή της Μέρκελ» που του έχει αποδοθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: