Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΤΑΙΠΕΔ. ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ι. ΚΟΥΚΙΑΔΗ ...

Του “Αλιέως”
Περίεργη τροπή έχει λάβει, απ΄ ότι μαθαίνουμε, η υπόθεση της παραίτησης του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του γνωστού (και… αγαπημένου στον lobbystasgr) ΤΑΙΠΕΔ. 
Αυτό γιατί ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου μπορεί να επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, να γνωστοποιήθηκε πως είχε υποβάλλει την παραίτηση του εδώ και μέρες (στον Γ. Ζαννιά) ενώ ορισμένοι στην πιάτσα απέδωσαν την ενέργεια του στον διορισμό του από το ΠΑΣΟΚ
Περίεργη όμως εξέλιξη, καθώς την κίνηση  του Ι. Κουκιάδη δεν ακολούθησε κανένα άλλο μέλος του Δ.Σ, ο διευθύνων σύμβουλος (Κων. Μητρόπουλος) τηρεί σιγή ασυρμάτου, ενώ ο διορισμός του Γ. Στουρνάρα στη θέση του νέου τσάρου δημιουργεί εύλογους συνειρμούς.

Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή. Παραιτείται ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος ( για πολλούς ο ουσιαστικός επικεφαλής του Ταμείου) δεν βγάζει…άχνα. Η κυβέρνηση (τόσο η ΝΔ όσο το ΠΑΣΟΚ)


αφήνουν να διαρρέουν τις τελευταίες δύο ημέρες περίεργες φήμες και σενάρια που σχετίζονται με τον χρόνο και τη μεθόδευση των αποκρατικοποιήσεων. Μία ουσιώδης λεπτομέρεια ο Ι. Κουκιάδης πλειστάκις είχε ταχθεί αντίθετος στην άρον-άρον εκποίηση εταιρειών του Δημοσίου και παγίων επικαλούμενος τις απαξιωτικές αποτιμήσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο πως δεν θα πρέπει να…ξεπουληθούν για ένα πινάκιο φακής. Όμως ο νέος τσάρος της Οικονομίας είναι γνωστός για τις σκληρές απόψεις του αλλά και για το ότι δεν έχει ανάλογους ενδοιασμούς για το πόσο θα εκποιηθούν τα λεγόμενα ασημικά του Δημοσίου, αρκεί να πουληθούν.
Προφανώς ουδείς εχέφρων είναι αντίθετος με τον περιορισμό του Δημοσίου ή την στρατηγική συνεργασία φορέων του Δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές ή ακόμη με την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών. Όμως σε ποια επίπεδα αποτίμησης και με πόσο συνοπτικές (μήπως και αδιαφανείς ) διαδικασίες θα προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι μείζον θέμα.
Και επειδή ο ΟΠΑΠ φέρεται να είναι έτοιμος σαν από καιρό θυμίζουμε, πως η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του δεν ξεπερνά το 1,5 δις. ευρώ. Πως η αποτίμηση της ΕΥΑΘ έχει περιοριστεί σε 120 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ έχει πάθει μπλακ άουτ στα 396 εκατ. ευρώ, του ΟΛΘ στα μόλις 110 εκατ. ευρώ ρωτάμε. ΜΗΠΩΣ η παραίτηση Ι. Κουκιάδη (και η εκκωφαντική σιωπή Κων. Μητρόπουλου) έχει να κάνει με την πρόθεση κατ΄ επείγουσας διάθεσης 2-3 ΄΄ασημικών΄΄  σε ενδιαφερόμενους. Μήπως ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ τα έχει βρει (ή προσπαθεί να τα βρει) με τους νέους κυβερνήτες και με τον νέο τσάρο.
Από τις κινήσεις των εμπλεκόμενων (Ν.Δ/ΠΑΣΟΚ, Γ. Στουρνάρα, Κων. Μητρόπουλο )  θα καταλάβουμε πολλά τις επόμενες ημέρες.    
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: