Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ Π. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ...

Του “Αλιέως” 
Η είδηση της μετεγγραφής του μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ μπορεί να πέρασε με ένα λιτό Δελτίο Τύπου και να αποδόθηκε σαν επιστροφή του στον όμιλο, όπου είχε διατελέσει και κατά το παρελθόν σημαίνων παράγων στην αγορά όμως προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη αίσθηση. Να σημειωθεί, πως ο Π. Χριστοδούλου παραιτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα το Φεβρουάριο του 2010 και ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Με την ολοκλήρωση του PSI Plus, (το Μάρτιο), παραιτήθηκε από τον ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο το διάστημα 1998-2010 είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ΕΤΕ, αρχικά ως Group Treasurer και στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χαρτοφυλακίου Ιδιωτών. Επίσης, είχε υπό την επίβλεψή του το private banking. Αναμφίβολα νευραλγικότατες θέσεις- κλειδιά. Στο  Youtube κυκλοφορεί ένα videάκι (θέλει λίγο ψάξιμο βέβαια με τον τίτλο- το ΄΄μυστικό΄΄ της κρίσης στις 18 Σεπτ. 2008) αξίζει όμως τον κόπο, καθότι είναι άκρως διαφωτιστικό.
Εάν μάλιστα προσμετρηθεί η πρότερη εμπειρία του η μετακίνηση του στην ΕΤΕ δίνει ΄΄τροφή΄΄ για διάφορα σενάρια ενδεχομένως και συνωμοσιολογικά ενδεχόμενα ( για τους πιο παραδόπιστους).


Με αφορμή δε την σχέση του με την Goldman Sachs ανατρέχουμε σε παλιότερες αναφορές για τα ΟΚΤΩ ΠΡΟΣΩΠΑ της GOLDMAN SACHS που τοποθετήθηκαν σε ΄΄θέσεις κλειδιά΄΄ στην διάρκεια  της κρίσης.
Συγκεκριμένα θυμόμαστε πως ΄΄… η ανεπίσημη υποψηφιότητα του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, Mark Carney, για την αντικατάσταση του Sir Mervyn King στην κεφαλή της Bank of England τον Ιούνιο του επόμενου έτους, άνοιξε και πάλι τον ασκό του Αιόλου, για το δίκτυο επιρροής της Goldman Sachs στην Ευρώπη. Ο Carney είχε διατελέσει ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, ειδικός στη διαχείριση κρατικού κινδύνου, ενώ σύμφωνα με τους γνωρίζοντες η τράπεζα το τελευταίο διάστημα διευρύνει όλο και περισσότερο το δίκτυο παρέμβασης της στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μάλιστα, αν τελικά ευοδωθεί η τοποθέτηση του Carney, θα προστεθεί το όνομα του στον κατάλογο μαζί με τα ονόματα του Mario Draghi, προέδρου της ΕΚΤ, του Mario Monti, διορισθέντος πρωθυπουργού της Ιταλίας, και των δικών μας Λουκά Παπαδήμου και Πέτρου Χριστοδούλου (επικεφαλής ΟΔΔΗΧ).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως κάθε δίκτυο, έτσι και αυτό έχει τον επικεφαλής του. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Mario Draghi. Ο διάδοχος του Jean Claud Trichet είναι γνωστό ότι υπήρξε αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κλάδου της τράπεζας την περίοδο 2002 - 2005. Συνεπώς δεν φαίνεται να έχει καμιά ανάμειξη «με το μαγείρεμα των ελληνικών στοιχείων που ενορχηστρώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από την ανάληψη των καθηκόντων του» ενώ ο ίδιος «παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν μεταπωληθεί μέρος του επίμαχου swap στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελλάδος που τότε διηύθυνε ένα άλλο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs ο Πέτρος Χριστόδουλος, ο οποίος σήμερα διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος.
O άρτι διορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti κατέχει θέση συμβούλου στην τράπεζα από το 2005 ενώ για τον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρεται ότι «συμμετείχε ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 1994 - 2002 στο τέχνασμα που επιχειρήθηκε με τα λογιστικά στοιχεία από την Goldman Sachs».
Το δίκτυο δεν σταματά εδώ. Στην Ιρλανδία βρίσκεται ο Peter Sutherland, πρώην γενικός εισαγγελέας της χώρας, αλλά και μη εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Goldman Sachs International. Στο Βέλγιο, ο Karel van Miert, πρώην σύμβουλος της GS, διετέλεσε και Επίτροπος Ανταγωνισμού, ενώ και το πρώην μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Otmar Issing, είχε διατελέσει σύμβουλος της GS. ενώ και ι μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ Antonio Borges, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Goldman Sachs International.
Αυτά και επανερχόμαστε καθώς ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΑ δεν θεωρούμε την ΄΄επιστροφή΄΄ Χριστοδούλου στην Εθνική. Ειδικά αυτή την περίοδο, που θα τρέχει η ανακεφαλαιοποίηση, θα αναδιαμορφωθούν τα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών και λοιπών δανείων/χορηγήσεων  και θα πωληθούν περιουσιακά στοιχεία & θυγατρικές της Εθνικής και του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: