Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ LOBBYSTAS.GR ...

Την Παρασκευή γράψαμε ότι το παιχνίδι είναι στημένο με σημαδεμένη τράπουλα, αναφερόμενοι στη σχέση Draghi και Lucas. Σήμερα η "Le Monde" αναφέρεται στα παιδιά της Goldman Sachs Draghi Lucas Mondi και Χριστοδούλου. Στο δικό μας το κάδρο την Παρασκευή δεν βάλαμε τον Mondi γιατί τότε δεν είχε ακόμη αναλάβει. Όσο για τον Χριστοδούλου είναι γνωστό. Oι αναγνώστες του Lobbystas.gr είναι πάντα ενημερωμένοι. Έγκαιρα και έγκυρα...




Διαβάστε όλο το μεταφρασμένο ρεπορτάζ της "Le Monde"
Η μετάφραση έγινε από http://lautrepointdevue.unblog.fr/ 

 
 Τι έχουν κοινό ο Mario Draghi, ο Mario Monti, και ο Λουκάς Παπαδήμος; Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο διορισμένος Πρόεδρος  του ιταλικού Διοικητικού Συμβουλίου και ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός ανήκουν σε διαφορετικούς βαθμούς στην ευρωπαϊκή “ Κυβέρνηση Sachs”. Η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ έχει πράγματι αναπτύξει στην Ευρώπη ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής κατακαθισμένο από καιρό χάρη σε ένα πυκνό δίκτυο, υπόγειο όπως και δημόσιο .
Σε κάθε διαγωνισμό, υπάρχει και μια ιεραρχία. Το πρώτο βραβείο πήγε φυσικά στον Mario Draghi, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στην Ευρώπη μεταξύ 2002 και 2005. Ονομάστηκε συνέταιρος, είναι υπεύθυνος για τις “ εταιρείες και κυρίαρχα κράτη». Ως εκ τούτου, μία από τις αποστολές είναι να πωλήσει το χρηματοοικονομικό προϊόν “ swap” για να κρύψει μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο βοήθησε να αποκρυφτούν οι ελληνικοί λογαριασμοί. Στη συνέχεια έρχεται, ο Mario Monti, διεθνής σύμβουλος από το 2005. Τρίτος έρχεται ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έχει διοριστεί πρόσφατα πρωθυπουργός της Ελλάδα, και που ήταν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος μεταξύ 1994 και 2002, που συμμετείχε με αυτή την αρμοδιότητα στο τέχνασμα των λογαριασμών που διαπράχθηκε από την GS. Ο διαχειριστής του ελληνικού χρέους είναι επίσης ο Πέτρος Χριστοδούλου, ένας πρώην trader (έμπορος) της επιχείρησης.
Δύο άλλα βαρέα βάρη έχουν λάβει το πάνω χέρι στην εκπαραθύρωση του ευρώ, ο Otmar Issing, πρώην πρόεδρος της Bundesbank και ο Jim O’Neill, ο εφευρέτης της έννοιας τον BRICS, το ακρωνύμιο για τις αναδυόμενες αγορές με υψηλή δυναμική ανάπτυξης (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs International, όπου παρέμεινε ένας από τους διαχειριστές, ο Ιρλανδός Peter Sutherland που έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διάσωση της Ιρλανδίας. Τέλικά, ο Paul Deighton, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στην Goldman Sachs, είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Το κόκκινο φανάρι (σσ.δηλαδή ο τελευταίος) γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο αθλητισμός όπως και η φιλία είναι εκτός διαγωνισμού.
Ωστόσο, πέρα από τα εμφανίσιμα, το δίκτυο επιρροής που έκανε την ισχύ της πριν ή κατά τη διάρκεια της πολιτικής και χρηματοοικονομικής αναταραχής το 2008, έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της. Πράγματι, οι παλιές συνεργασίες που συντηρούσαν οι πρώην ανώτεροι κεντρικοί τραπεζίτες που είχαν κινητοποιηθεί για να κινούν τα νήματα φαίνεται να είναι λιγότερο χρήσιμοι μπροστά σε πολιτικούς ευαίσθητους στην αντιδημοτικότητα των επαγγελματιών των χρηματοπιστωτικών που ευθύνονται για την κρίση. Εκεί που η Goldman Sachs θα μπορούσε εύκολα να ασκήσει το ταλέντο της, μια σειρά από περιπτώσεις – ηΕλλάδα, η κερδοσκοπία έναντι του ευρώ, το σκάνδαλο Abacus οποία συμμετείχε ο Γάλλος “ γκολντμανιαός” Tourre – την έβαλαν σε αντιπαράθεση με την κοινή ισχύς.
Το δελτίο διευθύνσεων είναι χρήσιμο αλλά δεν αρκεί από μόνο του σε έναν περίπλοκο και τεχνικό οικονομικό κόσμο και να αντιμετωπίσει μια νέα γενιά βιομηχανικών που δεν ασχολούνται και τόσο με τον σεβασμό για το κατεστημένο. Τα Ευρωπαϊκά αφεντικά που έθεσαν ως στόχο να κατακτήσουν τον κόσμο έχουν χειραφετηθεί από τους σταυροφόρους της υψηλής χρηματοδότησης στυλ Goldman Sachs. Η αναζήτηση της αξιοποίησης του μετόχου, οι απαιτήσεις διαφάνειας των λογαριασμών και οι απαιτήσεις της εξωτερικής επέκτασης αμβλύνει την “ επίδραση δικτύου”. Τέλος, γίνονται πιο απαιτητικοί σε σχέση με την ποιότητα και την ανεξαρτησία των συμβούλων επιχειρήσεων, οι Ευρωπαίοι πελάτες, και όχι μόνο, απαιτούν τον σεβασμό μιας ελάχιστης ηθικής.
Και εδώ είναι όπου τρώει το σαμάρι (σσ. γαλλική έκφραση) σχετικά με την Goldman Sachs. Επειδή αρέσει στην τράπεζα θέλει να βάλει τους ανθρώπους της χωρίς να πέφτουν οι μάσκες. Αυτός είναι ο λόγος που οι μπράβοι τους κρύβουν τη σχέση αυτή όταν δίνουν συνέντευξη ή προβούν σε επίσημη αποστολή (όπως συνέβη στην περίπτωση του Monti που απονεμήθηκε το 2010 μια μελέτη σχετικά με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, José Manuel Barroso).
Ο Mario Draghi διαβεβαιώνει ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2002, δεν είχε καμία σχέση με τη σύνθεση των ελληνικών λογαριασμών ενορχηστρωμένη δύο χρόνια νωρίτερα από την τράπεζα. Και παραιτήθηκε το 2005, ένα χρόνο πριν από την Goldman Sachs πουλήσει μέρος των λεγόμενων “ swap” στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, η πρώτη εμπορική τράπεζα της χώρας, με επικεφαλής τον πρώην “ Γκολντμανιανό”, τον Πέτρο Χριστοδούλου σήμερα επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης του ελληνικού χρέους.
Marc Roche


Δεν υπάρχουν σχόλια: