Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠ ΣΤΟΝ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟ. ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΙΚΑ ;


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Αθήνα, 22.11.2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

            Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σημερινή ενημέρωση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η ΕΥΠ ανακοινώνει τα εξής:
            Η ΑΔΑΕ είναι αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο 3115/2003, για τον τακτικό και έκτακτο έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών όσον αφορά τη νόμιμη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
            Η ΑΔΑΕ δεν έχει ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009. Η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ ήταν στις 7.1.2009, όπως είπε στην Επιτροπή ο κ. Λαμπρινόπουλος.
            Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του Κράτους.
            Ζητούμε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Διαβεβαιώνουμε ότι θα παρασχεθεί κάθε τεχνική ή άλλη βοήθεια στον έλεγχο τακτικό ή έκτακτο, ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία το έργο των ελεγκτών.
            Η ΕΥΠ προασπίζεται την εθνική ασφάλεια και ενημερώνει σχετικά την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες Αρχές.
            Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές Αρχές έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αρχαιοκαπηλία, παραδικαστικό κύκλωμα, παράνομο στοίχημα ποδοσφαίρου, κ.λπ.). Ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου υπαγορεύεται από την ανάγκη προάσπισης των εθνικών θεμάτων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
            Εξάλλου, η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πραγματοποιείται μόνο εφόσον ακολουθείται η από το  νόμο προβλεπόμενη διαδικασία , δηλαδή μόνον κατόπιν εκδόσεως σχετικής διατάξεως περί άρσεως του απορρήτου από τον αποσπασμένο στην ΕΥΠ Εισαγγελέα, που ελέγχει την νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της ( Ν. 3649 άρθρο 5 παραγρ. 3 ). Ακολούθως η σχετική διάταξη εγκρίνεται από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια αποστέλλεται για εκτέλεση στις αρμόδιες τηλεφωνικές εταιρείες, στο αρχείο των συστημάτων των οποίων τηρούνται οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί. Επισημαίνεται δε, ότι κάθε σχετική διάταξη περί άρσεως του απορρήτου κοινοποιείται και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στο αρχείο της οποίας όπως και της Εισαγγελίας παραμένουν επίσης οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί.
            Είναι προφανές ότι η ΕΥΠ υπόκειται σε Εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: