Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

RÖSLER: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...

Δεν αποκλείει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας προκειμένου να διασωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ακόμη και βραχυπρόθεσμα καμία απαγόρευση σκέψεων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα «Die Welt» στην έκδοση της Δευτέρας. 
Ο κ. Ρέσλερ συμπεριλαμβάνει στις ενδεχόμενες ενέργειες «εν ανάγκη και μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας, εάν υπάρχουν τα απαραίτητα προς τούτο εργαλεία». Ζητεί μάλιστα να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων», γράφει ο κ. Ρέσλερ. 
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, στη διαδικασία αυτή κατά τον υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών. Ο Ρέσλερ ασκεί κριτική στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους για ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης, που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στο κοινό νόμισμα, όπως λεει. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς συναρτούμε τη συμφωνηθείσα βοήθεια με τη δραστηριοποίηση της ίδιας της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις». 
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζονται για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, το περιοδικό «Der Spiegel» στην αυριανή του έκδοση υποστηρίζει ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει επεξεργασία του «σχεδίου Β» για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας είτε με παραμονή στο ευρώ είτε με επιστροφή στη δραχμή. Κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα. Από την πλευρά της η κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag» υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από τον πρώτιστο στόχο που έθετε μέχρι τώρα, να αποτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας φοβούμενη χιονοστιβάδα εξελίξεων στην Ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ τάσσεται υπέρ της αναδόμησης της ΟΝΕ. «Η μη ανάληψη του χρέους άλλης χώρας ήταν μία πλάνη, η οποία διαλύεται από την πραγματικότητα της κρίσης», δήλωσε ο Στάινμπρυκ στο περιοδικό «Spiegel» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα. Θα πρέπει να εξηγηθεί στους Γερμανούς πολίτες ότι η Γερμανία επωφελείται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά από την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης και «αυτό σημαίνει ότι φυσικά θα πρέπει να πληρώσουν οι Γερμανοί», επισημαίνει ο κ. Στάινμπρυκ. Θεωρεί ακόμη ότι η θέσπιση του ευρωομολόγου είναι εύλογο βήμα μόνο μετά από μία αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πάντως, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποκλείσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο ενός ντόμινο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: