Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΣΠΥΡΟΣ ...


Τετάρτη 25 Μάϊου του 2005 -Βρυξέλλες- συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πρόεδρος. Θα προχωρήσουμε στη συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερησίας διάταξης, της πρότασης μομφής κατά της Επιτροπής. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτή η πρόταση μομφής, η οποία υποβλήθηκε στις 12 Μαΐου και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια, έχει τροποποιηθεί όσον αφορά τον κατάλογο των βουλευτών που την κατέθεσαν, λόγω του ότι την υπέγραψαν ορισμένοι νέοι βουλευτές, ενώ άλλοι απέσυραν τις υπογραφές τους. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο αριθμός των υπογραφών εξακολουθεί να υπερβαίνει τον αριθμό που απαιτείται από τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάθεση πρότασης μομφής.
 Nigel Farage, συντάκτης. –  Κύριε Πρόεδρε, επιθυμώ να δηλώσω στον κ. Barroso ότι χαίρομαι που είναι όλοι παρόντες σήμερα. Χρειάσθηκε κάποιος χρόνος μέχρι να οργανωθεί αυτή η συγκέντρωση. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί από τους Επιτρόπους θα προτιμούσαν να βρίσκονται στη Γαλλία για την προώθηση του «ναι» στο δημοψήφισμα. Βρίσκονται ωστόσο εδώ, για έναν απλούστατο λόγο: απηύθυνα σε όλους επιστολές στις 3 Φεβρουαρίου, ερωτώντας τι είδους δωρεάν διακοπές και φιλοξενία είχαν δεχθεί από τον καιρό που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά άντηση απδεν έλαβα!

Ευτυχώς, η εφημερίδα Die Welt προέβη σε σειρά αποκαλύψεων. Μας ενημέρωσε ότι ο Κ. BARROSO ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΕ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΤΣΗ, ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΕ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ «ΛΑΜΔΑ», ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΕΛΑΒΑΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΨΟΥΣ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ. ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΑΤΣΗ
–Η AEGEAN MOTORWAYS GROUP– ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΥΟ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, Κ. SIDJANSKI, ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΑΤΣΗ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΛΟΙΠΟΝ Η DIE WELT!

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Κ. BARROSO ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ. ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ –ΟΤΑΝ ΕΦΘΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ– ΟΤΙ «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ». ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΛΑΤΣΗ ΗΤΑΝ ΟΝΤΩΣ ΑΜΙΓΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ; ΌΝΤΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ; ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΙΣΩΣ Ο Κ. BARROSO ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ; ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ ΟΝΤΩΣ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ.
Ελπίζω ο κ. Barroso να κάνει μερικές παραχωρήσεις σήμερα. Όλοι μας ελπίζουμε ότι θα τις κάνει. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό που ζητούμε εμείς είναι πλήρης διαφάνεια. Ήδη από το 1961, ο πρόεδρος Κέννεντυ εισήγαγε έναν παρόμοιο κώδικα για τον Λευκό Οίκο. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει! Αγνοώντας το απλό αίτημά μου, και διατεινόμενος ότι αυτή η προσφορά διακοπών δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων, ο κ. Barroso έθεσε εαυτόν σε μια μάλλον δυσάρεστη θέση. Επειδή στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί, του ζητώ να μας αποκαλύψει τα πάντα.
ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ 77 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ.
José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Επιτροπής. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόταση μομφής που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας συζήτησης είναι προφανώς αδικαιολόγητη και παντελώς αβάσιμη. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τον λόγο.
Οι συντάκτες της την κατέθεσαν με το αιτιολογικό ότι θα ήταν ο μοναδικός τρόπος να με υποχρεώσουν να προσέλθω και να δώσω εξηγήσεις στην Ολομέλεια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, γνωρίζετε άριστα ότι ανέκαθεν ήμουν στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ένδειξη του σεβασμού και του ενδιαφέροντός μου για το έργο που επιτελεί το θεσμικό σας όργανο, στο πλαίσιο της μέριμνας για άνοιγμα και διαφάνεια. Η αλήθεια είναι ότι η τεράστια πλειονότητα αυτού του Σώματος, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων, θεώρησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν δικαιολογούσε συζήτηση στην Ολομέλεια. Θεώρησε ότι, αν υφίστατο ζήτημα, είχαν δοθεί οι προσήκουσες και απαραίτητες απαντήσεις γραπτώς με την επιστολή μου προς τον Πρόεδρο Borrell, με ημερομηνία 22 Απριλίου 2005. Κατά συνέπεια, παρείχα εγκαίρως όλες τις εξηγήσεις που μου ζητήθηκαν.
Επί της ουσίας, δεν έχω να προσθέσω τίποτα στο περιεχόμενο αυτής της επιστολής. ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ, ΠΕΡΑΣΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥ, ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΧΕΣΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΚΤΟΤΕ. ΑΥΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Η ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΕΓΕΙΡΕΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
Ο συντάκτης της πρότασης μομφής ισχυρίζεται ότι αυτές οι ολιγοήμερες διακοπές μεταξύ φίλων εγείρουν ερωτηματικά σε σχέση με μια απόφαση της Επιτροπής, βάσει της οποίας εγκρίνεται κρατική ενίσχυση στην Ελλάδα, και εν γένει σε σχέση με την προσέγγιση της Επιτροπής σε θέματα δεοντολογίας. Αυτός ο ισχυρισμός είναι κακόβουλος. Δεν υπάρχει κανενός είδους διασύνδεση μεταξύ αυτού του γεγονότος της ιδιωτικής μου ζωής και των δραστηριοτήτων της Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Επιτροπής, με την οποία εγκρίνεται κρατική ενίσχυση στην Ελλάδα, υπενθυμίζω ότι ελήφθη από το προηγούμενο Σώμα των Επιτρόπων, επί προεδρίας του κ. Prodi, με βάση πρόταση του κ. Monti, σε μια εποχή που δεν κατείχα απολύτως καμία θέση ευθύνης στην Επιτροπή, γεγονός που καταδεικνύει τον άδικο, αδικαιολόγητο, αβάσιμο και παράλογο χαρακτήρα αυτής της πρότασης μομφής εναντίον της τωρινής Επιτροπής.
Συνεπώς, η πρόταση μομφής ερείδεται σε έναν καταχρηστικό υπαινιγμό. Το γεγονός ότι μέλη της Επιτροπής μπορούν να έχουν προσωπικές φιλίες –και μάλιστα του ιδίου ακριβώς χαρακτήρα με εκείνες που διατηρούσαν προτού αναλάβουν καθήκοντα και χωρίς καμία απολύτως σχέση με αυτά– δεν θεωρείται ούτε μπορεί να θεωρηθεί αυτό καθαυτό ως σύγκρουση συμφερόντων. Το γεγονός ότι φίλοι και γνωριμίες ενός μέλους της Επιτροπής μπορούν να επηρεαστούν από την πολιτική της Επιτροπής δεν δικαιολογεί ούτε μπορεί να δικαιολογήσει αυτό καθαυτό την ύπαρξη υποψίας σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτό ισχύει τόσο για την Επιτροπή όσο και για τους βουλευτές του ΕΚ ή τα μέλη των κυβερνήσεων, δεδομένου ότι, στον βαθμό που δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός ιθύνοντας που να μην έχει φίλους ή γνωριμίες, η λογική των συντακτών της πρότασης μομφής στην πιο ακραία της εκδοχή θα παρέλυε κάθε πολιτική δημοκρατική διαδικασία. Το είπα και το επαναλαμβάνω: αυτό θα ήταν παράλογο.
Αν όμως η πρόταση μομφής είναι παράλογη, για ποιον λόγο είμαστε εδώ σήμερα; Για ποιον λόγο προσήλθα, ενώ για παράδειγμα, ο προκάτοχός μου στη συζήτηση της τελευταίας πρότασης μομφής εκπροσωπήθηκε από άλλο πρόσωπο και δεν προσήλθε ο ίδιος; Προσήλθα επειδή πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζω τα πραγματικά αισθήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τους πολιτικούς ελιγμούς αυτού του είδους.
Το ότι είμαι παρών εξηγείται από το γεγονός ότι θεωρώ πως αυτή η πρόταση μομφής δεν συνιστά επίθεση ειδικά εις βάρος μου. Δεν έχω τίποτε εναντίον του συντάκτη της πρότασης μομφής σε προσωπική βάση και δεν πιστεύω ότι έχει τίποτε εναντίον μου. Απλώς βρίσκει πολύ παράξενη μια πρόσκληση να περάσω λίγες μέρες σε ένα σκάφος. Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζω κανέναν που να είχε το θάρρος να τον καλέσει να περάσει έστω και μια μέρα σε ένα σκάφος. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δυσκολία του.
Συνεπώς, δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα, αλλά για σοβαρό θεσμικό ζήτημα, διότι αυτού του είδους οι επιθέσεις, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, αντικατοπτρίζουν μια λαϊκίστικη τάση, μια τάση που προσφεύγει στη χειραγώγηση μέσω της σχηματικής απλοποίησης σημαντικών και περίπλοκων θεμάτων, μια τάση ενάντια στην Ευρώπη που έχουμε αναλάβει να οικοδομήσουμε.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: