Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥΝΤΕΣ ...

Β' ΕΚΔΟΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ"


Με αφορμή της πρόσφατες δηλώσεις βόμβα – καταγγελίες  του κ. Ευάγγελου Βασιλάκου τέως γενικού διευθυντή Εξοπλισμών για «παρασιτούντες» και «αλητήριους» , για την σύνδεση της πώλησης  των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ στην εταιρεία του Λιβανέζου κ. Ισκαντάρ Σαφά, με την επίσκεψη του κ. Νίκου Παπανδρέου στο Αμπού Ντάμπι, καθώς  «Έτσι όπως προχώρησε αυτή η διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να είχε αποκομίσει πολλά περισσότερα. Επίσης, θέλω να σας πω ότι αυτά που ζήτησαν και πήραν οι Γερμανοί σε αυτή την διαπραγμάτευση τα είχαν προτείνει παλαιότερα και σε μένα, αλλά προφανέστατα και αρνήθηκα. Θεωρούσα ότι προκαλούσαν προφανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον...» , ανατρέξαμε στο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε το φετινό καλοκαίρι σε εβδομαδιαία εφημερίδα . Η αναλυτική του ανάγνωση θα σας δώσει στοιχεία και ντοκουμέντα για τον χορό των δισεκατομμυρίων ,  ίσως δίνει και άμεσες ή  έμμεσες  απαντήσεις  στην παραίτηση Βασιλάκου   και τις καταγγελίες του . Ακολουθεί το δημοσιευμένο ρεπορτάζ
Σε ένα διάστημα δύο ετών το σημερινό υπουργείο προστασίας του πολίτη έχει προμηθευτεί 56 κάμερες ασφαλείας αξίας 3.000.000 Ευρώ. Μεταξύ του 2008 έως και σήμερα έχουν γίνει τρεις διαγωνισμοί. Δύο επί θητείας Παυλόπουλου συνολικά 36 κάμερες και ένας επί Χρυσοχοΐδη σήμερα για 20 κάμερες ασφαλείας. Ο διαγωνισμός για την τελευταία προμήθεια είχε ξεκινήσει πριν από την έκρηξη βόμβας-πακέτο στο γραφείο του Υπουργού. Μάλιστα μετά από το χτύπημα στην Κατεχάκη αναθεωρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ο Διευθυντής ασφαλείας επισήμων Ταξίαρχος Φάνης Μπρακούλιας ανέλαβε να εκποιήσει νέο σχέδιο για την ασφάλεια του μεγάρου στην Κατεχάκη. Εξετάζονται εισηγήσεις για την προμήθεια νέων εξελιγμένων συσκευών ελέγχου και καμερών ασφαλείας, πέρα από αυτές που αναφέραμε. Κύκλοι τις Κατεχάκη που γνωρίζουν λένε ότι οι υπάρχουσες κάμερες στην περίμετρο του Υπουργείου ουσιαστικά δεν λειτουργούν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ δεν έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν εικόνες για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ας δούμε χρονικά πως έγιναν οι προμήθειες και ποιες εταιρίες τις ανέλαβαν. Τον Οκτώβριο του 2008 καταχωρήθηκαν διαγωνισμοί με μία μέρα διαφορά. Πρώτη Οκτωβρίου πήρε την προμήθεια για 26 κάμερες ασφαλείας η Defenco α.ε, συνολικού ύψους 1.456.655,20 Ευρώ.

Ποια είναι η DEFENCO
Defenco ανώνυμη εταιρεία συστημάτων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με έδρα το Παλαιό Φάληρο. Από το 1988 είναι προμηθευτής του Υπουργείου Άμυνας και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπεύοντας κυρίως ξένους οίκους. Στο τιμόνι της εταιρίας βρίσκεται ο κος Κωνσταντίνος Βαλασάκης. Επίσης είναι ο νέος πρόεδρος του ομίλου Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών. Λατρεύει μεταξύ άλλων το γκολφ, ασχολείται από το 1974 κι έχει παίξει σε περισσότερα από 150 γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Που αλλού συναντούμε τον κο Βαλασάκη; Στην υπόθεση Κάβο Σίδερο ή όπως έχει αναφερθεί στον τύπο το νέο Βατοπέδι. Μέχρι το 2006 μέλος του Δ.Σ και κύριος εκπρόσωπος της Loyalward Minoan στην Ελλάδα ήταν ο Κωνσταντίνος Βαλασάκης. Στον ίδιο χώρο με την Defenco στεγάζονταν και τα γραφεία της Loyalward Minoan.
Την επομένη 2 Οκτωβρίου έρχεται η επιτυχημένη προσφορά της Thales Hellas για 10 κάμερες ασφαλείας αξίας 555.551,50 Ευρώ

Ποια είναι η Thales Hellas
Ανήκει στον Γαλλικό κολοσσό Thales. Στην Ελλάδα εκπροσωπείτε από τους X. Thouriot Πρόεδρο και Κ. Γεραμπίνη στις πωλήσεις ως εταιρία παραγωγής εμπορίας και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εξοπλισμού με έδρα το Κορωπί. Ο Γαλλικός κολοσσός είχε εμπλακεί με το δημόσιο στο παρελθόν με την περίφημη υπόθεση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών και το περιβόητο C4I ΤΩΝ Ολυμπιακών Αγώνων ως κοινοπραξία με την Αμερικανική Raytheon. Τότε Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχαν μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) καθώς, έπειτα από καταγγελία, διαπιστώθηκαν παράνομες επιδοτήσεις των ναυπηγείων μέσω εξοπλιστικού προγράμματος και διακινήσεις χρημάτων σε υπεράκτιες εταιρείες χωρίς αντίκρισμα έργου.
Για το υπό έρευνα σκάνδαλο Σκαραμαγκά είχαν συνάντηση στην υπηρεσία ειδικών ελέγχων (ΥΠΕΕ) εκπρόσωποι της υπηρεσίας, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Παν. Πούλιος, ο αποσπασμένος εισαγγελέας στον OLAF κ. Χατζηπαζαρλής και από την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (EUROJUST) ο εισαγγελέας Λάμπρος Πατσαβέλας. Πρόκειται, για «έρευνα των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εστιάζεται σε ύποπτες πληρωμές σε ελβετικές τράπεζες, καθώς και κινήσεις προς υπεράκτιες εταιρείες της Καραϊβικής και της Κύπρου τα χρόνια 2003 και 2004 - 2005 από την υπόθεση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού». Η έρευνα της EUROJUST, δεν συνδέθηκε σε πρώτη φάση ούτε με την υπόθεση Siemens ούτε και με τις καταγγελίες που είχε κάνει στη Γαλλία στέλεχος της εταιρείες Thales για «λαδώματα». Πρόκειται για έρευνα, έπειτα από καταγγελία, ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιδοτήθηκαν παράνομα από την κυβέρνηση για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρόγραμμα ήταν ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002 και υπογράφηκε το 2003 επί Γιάννου Παπαντωνίου. Το ανέλαβε η εταιρεία Thales Naval Netherlands με εκπρόσωπο στην Ελλάδα τον κ. Μπεκατώρο και συμμετοχή είχαν δύο ελληνικές εταιρείες, SSMART SA και Signal Hellas, και απ' ό,τι δείχνουν τα έγγραφα των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών, είχαν σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα έπαιρνε η Thales και περί το ένα εκατομμύριο ευρώ τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως επιδότηση. Μόλις δόθηκε η προκαταβολή στα ναυπηγεία, ξεκίνησαν και οι πληρωμές προς τρίτες εταιρείες που θα έπρεπε να παράξουν έργο σχετικό με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών. Αντ' αυτού, ένα πόσο περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ φέρεται να κινήθηκε σε δυο υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και την Καραϊβική, ενέργεια που για την ευρωπαϊκή μονάδα είναι παράνομη και κατόπιν αυτού θα πρέπει τα χρήματα να επιστραφούν.
Πριν από λίγους μήνες εξετάστηκε ο πρώην αντιπροσώπος της Αμερικανογαλλικής εταιρείας TRS (Thales-Raytheon Systems) Παύλος Πεζάς όπου συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεσης της Siemens H ΤRS ήταν η εταιρεία που έχασε στο διαγωνισμό για τη ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων (C4I) από την κοινοπραξία της SAIC/SIEMENS.Ο κ. Πεζάς χαρακτήρισε ως διαβλητές τις συνθήκες του διαγωνισμού και περίπου «προαποφασισμένη» την επιλογή της SAIC/SIEMENS.Ο ίδιος στις 28/2/2003 απέστειλε επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη, όπου του παραθέτει, όπως είπε, όλες τις «μεθοδεύσεις παραβίασης του προεδρικού διατάγματος 284 που ήταν η σχετική νομοθεσία υπέρ της SAIC/SIEMENS». Κατά τον κ. Πεζά η εταιρεία που εκπροσωπούσε τότε, είχε κάνει καλύτερη προσφορά σε όλα τα επίπεδα και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, αλλά η απόφαση ήταν προαποφασισμένη. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του δόθηκαν μίζες για τα την υπόθεση «γιατί πάντα δίνονται μίζες σε μεγάλα έργα και αγορές οπλικών συστημάτων».

Κινητικότητα Τhales
Αρχές του χρόνου η Τhales Hellas παρουσίασε αυξημένη κινητικότητα. Στις 23 Φεβρουαρίου 2010, διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ κ.Ευάγγελου Βασιλάκου και επιτελών της και των κ.κ Xavier Thuriot Chairman & CEO της εταιρείας THALES HELLAS S.A και Κυριάκου Γεραμπίνη Sales & Marketing Director της εταιρείας THALES HELLAS S.A κατόπιν αιτήματος τους με σκοπό την συζήτηση θεμάτων που αφορούν την THALES HELLAS S.A καθώς και την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ συνάντηση  μεταξύ του Διευθυντού Εξοπλισμών ΓΕΝ Αρχιπλοιάρχου  Η. Δημόπουλου ΠΝ καθώς και αρμόδιων επιτελών της Διεύθυνσης Εξοπλισμών και των Δ΄ και Γ΄ Κλάδων  με  εκπροσώπους της εταιρείας THALES HELLAS ( κ. Χ. Thuriot, κ. K. Hall και κ. Κ. Γεραμπινής ) με σκοπό την συζήτηση επί θεμάτων - εκκρεμοτήτων από την έως τώρα συνεργασία της εν λόγω εταιρείας με το ΠΝ, τη θέση της εταιρείας στην Ελλάδα και τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών στο ΠΝ.
Τρίτος Διαγωνισμός
 Με επιτυχία έκλεισε ο διαγωνισμός πριν λίγες μέρες για την Thales Hellas που ανέλαβε την προμήθεια άλλων 20 καμερών για την Ελληνική Αστυνομία προϋπολογισμού 966.790 Ευρώ.
Ποιες εταιρίες έμειναν απ’ έξω
Και στους τρεις διαγωνισμούς συμμετείχαν κι άλλες εταιρίες όπου μετά από κάθε ανάθεση υπήρχαν και οι αντίστοιχες ενστάσεις. Κυριότερος αντίπαλος που δεν τα κατάφερε είναι η εταιρία «Θέων Αισθητήρες ΑΕΒΕ». Ιδρύθηκε το 1997, βρίσκεται στο Κορωπί, πρόεδρος του ΔΣ είναι ο κος Χριστιάνος Χατζημηνάς. Epicos και ISI Hellas ανήκουν επίσης στον ίδιο επιχειρηματία. Η Epicos είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας. Η «Θέων» έχει προμηθεύσει τον Ελληνικό στρατό ενώ  σημαντικές είναι και οι εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο.
Λίγα χρόνια πριν
Τεράστιο θέμα είχε προκύψει για την χρήση των 293 καμερών του C4Ι. καθώς και με τις 800 αχρησιμοποίητες σούπερ κάμερες που βρίσκονταν στις αποθήκες ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα. Η προβληματική συγκατοίκηση Παυλόπουλου – Μαρκογιαννάκη δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Μάλιστα η τότε Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, έλεγε με αφορμή τις 800 κάμερες πως « ο εξοπλισμός τον οποίο οι κυβερνήσεις έχουν αγοράσει πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να προστατευθούν οι πολίτες».


Την πέμπτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων συμβατικών οπλικών συστημάτων στον κόσμο, κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, ενώ, όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση οι άλλες χώρες που είναι πρώτες στη σχετική λίστα είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ν. Κορέα και τα Αραβικά Εμιράτα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι σε ΗΠΑ και Ρωσία αναλογούν περισσότερες από τις μισές πωλήσεις όπλων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της  (SIPRI), που εδρεύει στη Στοκχόλμη, ο όγκος των παγκοσμίων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 22% την πενταετία από το 2005- 2009 αυτή σε σύγκριση με την προηγούμενη 2000-2004, σημειώνει το SIPRI. Στις ΗΠΑ αναλογεί το 30% των παγκοσμίων εξαγωγών όπλων την περίοδο αυτή σε περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της στο 28μελές ΝΑΤΟ. Από αυτές τις πωλήσεις όπλων, περίπου οι μισές αφορούν μαχητικά αεροσκάφη και «συναφή όπλα και εξαρτήματα», διευκρινίζει το SIPRI. Στη Ρωσία αναλογεί περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων και είναι ο κύριος προμηθευτής της Κίνας και της Ινδίας, που ήταν κατά την πενταετία αυτή οι δύο πρώτοι εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, αλλά και της Αλγερίας και της Μαλαισίας, οι οποίες αγόρασαν μαχητικά αεροσκάφη. Το ένα τέταρτο του όγκου των διεθνών πωλήσεων όπλων αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ σημειώνεται ότι «οι παραγγελίες και οι παραδόσεις αυτών των ενδεχομένως αποσταθεροποιητικών οπλικών συστημάτων έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια κούρσα εξοπλισμών» στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Τα ποσοστά εισαγωγής συμβατικών όπλων στις Ευρωπαϊκές χώρες
Τρίτη παγκοσμίως στις πωλήσεις όπλων είναι η Γερμανία, στην οποία αναλογεί ένα 11% των παγκοσμίων πωλήσεων και τέταρτη η Γαλλία, με ένα ποσοστό 8%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: